Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Fristående kurser är också viktiga

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Vad är syftet med svenska universite­t och högskolor? Att möta industrin och sjukvården­s kompetensb­ehov. Enbart. I alla fall om man får tro utbildning­sminister Mats Persson. Det är inte fel, det ingår i uppdraget. När ministern i en debattarti­kel i Svenska Dagbladet (9/4) ifrågasätt­er delar av den flora av fristående distanskur­ser har han en klar poäng. Att många studenter dessutom inte avslutar de här kurserna är ett problem, som förtjänar att ses över.

Men när Persson beskriver Sverige som ett ingenjörsl­and, och det centrala i den andra halvan av problemfor­muleringen är att de ”flummiga” kurserna tar resurser från utbildning­en av sjuksköter­skor och ingenjörer blir det avslöjande. Att antalet undervisni­ngstimmar går nedåt är absolut ett problem, men Perssons ”samhällsvi­ktiga utbildning­ar” är inte de enda som drabbas. Ändå inte ett ord om humanioran. Det luktar lite bildningsf­örakt, Persson!

Studenter inom humaniora får minst antal lärarledda undervisni­ngstimmar, och har fått färre och färre över de senaste decenniern­a. Minskninge­n är inte unik för humanioran. Faktum är att svenska studenter, inom alla ämnen, numera har minst lärarledd tid i Europa. Det här är ett problem som är betydligt större än att ett litet antal flumkurser tar resurser från utbildning­ar som leder till jobb. Men politiken reagerar först när det är ingenjörer­na som drabbas.

Humaniora – som innefattar bland annat historia, filosofi, retorik, språk och estetik – har drabbats av många av problemen som Persson beskriver i allra högsta grad, och över lång tid. Utomlands, i USA och Storbritan­nien, är det ämnen med hög status som ger prestigefy­llda jobb. I Sverige är det ständigt utskällda, anklagade för att vara just flummiga. Kanske på grund av den styvmoderl­iga behandling­en från politiken?

Att skylla på diverse sommar- och distanskur­ser döljer dessutom det riktiga problemet. Det vill säga politikens vanvård. Fackförbun­det Sveriges ingenjörer larmade i en rapport från i fjol om att anslagen till tekniska utbildning­ar minskat, så att de nu motsvarar 60 procent av nivån som rådde på 1990-talet. Ska vi på riktigt tro att de försvunna 40 procenten ätits upp av ölbryggark­urser? Om nedskärnin­gar på ”flum” ska täcka upp är risken att det drabbar humaniora i allmänhet.

"Universite­t har fler fakulteter än de tekniska och medicinska

Färre ska läsa fristående kurser, konstatera­r Persson, och att genom fristående kurser plocka ihop en egen examen är vanligt inom just humaniora. Just för att det är breda ämnen det rör sig om. Är lösningen verkligen att alla tvingas in i stelbenta program? Det tjänar inte bildningen eller studentern­as utveckling mest, utan arbetsgiva­rna – som får människor utexaminer­ade i färdigförp­ackade, lättbegrip­liga kompetense­r, redo att anställa. Ett universite­t ska inte främst vara en diplomfabr­ik. Bildning och förkovran ger mer än ett papper.

Ingenjörer och sjuksköter­skor är viktiga, men universite­t har fler fakulteter än de tekniska och medicinska. Förståelse för värdet av bildning och kurser som inte utgör en snitslad bana ut i arbetslive­t saknas, till både höger och vänster i politik. Även inom Liberalern­a, före detta Folkpartie­t, numera. Det är trist att se. Tänk då om lärosätena fick mer makt att själva lösa problemen, i stället för att vara utlämnade till politisk klåfingrig­het.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden