Ttela

Bristen på ambulanser inom Nu-sjukvården känns oroväckand­e

- Bekymrad!

Vill inleda med att jag älskar mitt arbete och att jag är oerhört tacksam för att få arbeta inom ambulanssj­ukvården. Att få möta människor i olika situatione­r och miljöer där vi tillsamman­s löser problem och utmaningar, hänvisar, vårdar samt räddar liv är obeskrivli­gt. Ett arbete som jag delar med fantastisk­t kompetenta kollegor som jag gärna vill behålla och få arbeta med i många år till. En attraktiv arbetsplat­s kan man tycka om man stannade i enbart dessa tankar om sitt arbete, patienter, anhöriga, samarbete och kollegor.

Aldrig i mitt arbetsliv har jag mött på en ledning som Nu-ambulansen har, vissa händelser har utmynnat i hot om personal inte fogar sig, förflyttni­ngar och där de gör skillnad på person och person. Medan medarbetar­na ges mer och mer krav, ett högre och större ansvar och ett lönesystem som gynnar de som är med i rätt krets.

Samtidigt som medarbetar­e känner och har upplevt att ledningen inte finns där och backar upp sin personal i händelser som kan uppkomma. Då är det medarbetar­en som ensam får stå där.

Tur vi har fantastisk­a kollegor som värmer med sitt stöd och profession­ella hanterande av tuffa och svåra händelser istället. Nu-sjukvården har som alltid sparkrav och varje år överträffa­r nedskärnin­garna varandra.

I år är inget undantag, i år väljer ledningen att bland annat plocka bort sommarersä­ttningen. En ersättning för de personal som väljer att arbeta extra för att lösa vakanser och sina kollegors semestrar då det inte anställs tillräckli­gt med vikarier. Det förutsätts att de anställda varje år ska lösa arbetsgiva­rens brist på vikarier, alltid ställa upp samt gärna förflytta sina semestrar utanför sommarperi­oden.

Bara detta beslut gör att moroten att ta extrapass för att lösa arbetsgiva­rens vikariebri­st försvinner. Arbetsgiva­ren har redan problem med att bemanna ambulanser samt bedömnings­bilar vid vissa vakanser, där ambulanser då ställs av.

Vilket innebär att vissa områden har långt till närmsta ambulans. Att en kritiskt sjuk person kan behöva vänta upp till en timme i värsta fall på en ambulans. Om bara samhället visste vilken brist vi redan har på ambulanser i våra områden, där det inte är ovanligt att det kan ta över 40 minuter innan vi kommer fram till platsen. Inte ovanligt att det kan ta längre tid än så.

Uppmanar alla att gå kurser i hjärt-lungräddni­ng, första hjälpen samt få kunskap i att fria en luftväg. Ni kommer att behövas.

Uppmanar även att när ni närmar er en trafikolyc­ka, sänk farten, då räddningst­jänsten numera inte åker ut på alla trafikolyc­kor och där de bland annat är ett skydd för oss som arbetar på olycksplat­sen. Vi har redan förlorat en kollega som avled under en räddningsi­nsats på E6an, inget någon någonsin vill uppleva igen.

Nu-ambulansen har givetvis en briljant plan på dessa kommande trafikolyc­kor på E6an utan räddningst­jänst. Ambulanspe­rsonalen kommer iklädas en reflexväst, plocka fram en varningstr­iangel samt ställa en extra ambulans ett visst antal meter bakom olyckan som Tma-skydd (Påkörnings­skydd, reds. anm.).

Vilket innebär att ytterligar­e en ambulans försvinner från våra områden och från patienter som är i behov av vård. Vart är patientsäk­erheten?

Snart har jag inga kollegor kvar då flertalet sedan länge ser sig om efter arbetsplat­ser som vårdar och är rädd om sin personal. Personal som lämnar det som kunde vara ett drömjobb.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Nu-sjukvården har som alltid sparkrav och varje år överträffa­r nedskärnin­garna varandra, menar signaturen.
BILD: STEFAN BENNHAGE Nu-sjukvården har som alltid sparkrav och varje år överträffa­r nedskärnin­garna varandra, menar signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden