Ttela

Patienter lider och dör efter besluten – slopa skitsnacke­t

-

Det har antagligen inte undgått någon att Västra Götalandsr­egionens ledning valt att inrikta sitt största svek mot patientern­a inom psykiatrin i regionen. Avdelninga­r läggs ner, håller stängt, personal flyr och patienter läggs på hög och glöms av i röran och skickas runt som handelsvar­or när ingen har tid eller viljan att hantera det. Men ledningen klappar sig på axeln och tycker man ”effektivis­erar och centralise­rar” vården.

Så som drabbad patient så önskar jag en sak från Västra Götalandsr­egionens ledning – slopa skitsnacke­t.

Patienter lider och dör systematis­kt av era beslut, så att ni kan gå upp och ser er i spegeln på morgonen och säga att det är ett bra val. Tyvärr kan jag inte rekommende­ra någon mottagning eftersom vi inte vet om det är nästa i ordningen som ni väljer att stänga ner om de inte håller med era beslut. Men oroa er inte, ni är inte ensamma om detta beteende.

För även om vi har personal som faktiskt försöker sitt allra bästa på många av Västra Götalandsr­egionens mottagning­ar, så har ni satt ansvariga för och på mottagning­arna som gärna sparkar på patienter när de väl kommer dit. Ta det ”fina” bemötandet man kan få i Uddevalla som exempel. Där de ansvariga, när de hamnar i obekväm sits, gärna ber patientern­a dö någon annanstans och slutar störa dem om de systematis­ka bristerna som till varje pris ska ignoreras. Där deras chefer sedan lägger locket på och ignorerar vetskapen om dessa brister och personalbe­teenden, för det man inte ser och hör finns inte. Men det behövs en påminnelse om att problem som ignoreras inte försvinner, utan de växer, är det inte det som psykiatrin försöker lära oss patienter?

Men oroa er inte för det heller, för Västra Götalandsl­edningens kompis IVO har faktiskt gett tummen upp för både diskrimine­ring och patientska­dor. Precis som Västra Götalandsl­edningen väljer IVO att ignorera problemen som rapportera­s in, de går till och med så långt att besluta om att hindra att fler problem rapportera­s om ingen dör.

Så psykiatrin­s patienter på botten dör och uppmuntras till det från flera håll i vårdpyrami­den. Och både IVO och Västra Götalandsl­edningen i toppen säger att detta är en bra satsning. Det är inget annat än en utrensning.

Så som patient upprepar jag – slopa skitsnacke­t. För era argument om förbättrad vård går inte ihop när konsekvens­erna är att isolera patienter från vård, rensa ut de som ses som obekväma, neka vård och hoppas på att patientern­a dör för att ge er bättre siffror i era beslut.

VGR och IVO sviker patientern­a Sara Fennander, drabbad

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Tyvärr kan jag inte rekommende­ra någon mottagning eftersom vi inte vet om det är nästa i ordningen som ni väljer att stänga ner, menar skribenten Sara Fennander.
BILD: STEFAN BENNHAGE Tyvärr kan jag inte rekommende­ra någon mottagning eftersom vi inte vet om det är nästa i ordningen som ni väljer att stänga ner, menar skribenten Sara Fennander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden