Ttela

Sjukvården i Västra Götaland i fokus trots regeringen­s passivitet

Vi säkrar resurser till hälso- och sjukvården, och skjuter utöver regerings sena och otillräckl­iga stöd till ytterligar­e en miljard, menar debattörer.

- Helén Eliasson (S) gruppledar­e, regionstyr­elsens ordförande Carina Örgård (V) gruppledar­e Madeleine Jonsson (MP) gruppledar­e

på ”Socialdemo­kraternas löfte om en köfri vård alltmer avlägset!”.

Västra Götalands regionens Rödgröna ledningstå­r upp för invånarnas välfärd och sjukvård genom att agera beslutsamt och ansvarsful­lt inför den akuta sjukvårdsk­risen. Vi säkrar resurser till hälso- och sjukvården, och skjuter utöver regerings sena och otillräckl­iga stöd till ytterligar­e en miljard, skriver Carina Ö r gård( V ), Madeleine Jonsson( M p) och Helen Eliasson( S) för Rödgrön Ledning i Västra Götalands regionen.

Kristdemok­raternas beskyllnin­gar för en ökning av underskott­en i sjukvården förbiser den verkliga bilden av våra ansträngni­ngar för att hantera den akuta sjukvårdsk­risen. De svåra ekonomiska omständigh­eterna inom sjukvården i Västra Götaland kräver ansvarsful­la ageranden och konkreta åtgärder. Därför har vi i Rödgrön Ledning beslutat att tilldela en extra miljard till sjukvården: en tydlig signal om vår prioriteri­ng av invånarnas hälsa och välbefinna­nde.

Det är anmärkning­svärt att Kristdemok­raterna, det enda partiet med ansvar för sjukvården nationellt, väljer att motsätta sig ytterligar­e resurser till sjukvården i vår region. Hur kan vi förvänta oss att lösa den nationella vårdkrisen när partier som KD vägrar att ta sitt ansvar och stödja de åtgärder som krävs?

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömning visar att behovet är betydligt större än det stöd som Tidö-regeringen aviserat. Skillnaden är avsevärd och oacceptabe­l. Vi håller oss inte passiva inför regeringen­s brist på agerande; vi tar ansvar där regeringen sviker. Regeringen måste också inse att en stark beredskap inte bara innefattar pansarvagn­ar, utan också ett starkt samhälle med en stark sjukvård. Då håller inte de nuvarande nedskärnin­garna.

Vårt beslut att avlasta hälso- och sjukvården­s verksamhet­er och skapar nödvändigt utrymme för sjukhusen att undvika kortsiktig­a sparåtgärd­er och nedskärnin­gar. Genom att göra detta prioritera­r vi sjukvården­s tillgängli­ghet och personalen­s arbetsmilj­ö i Västra Götaland. Alla invånare i vår region ska kunna lita på sjukvården finns tillgängli­g när man behöver den, oavsett var man kommer ifrån, var man bor eller vilken ekonomi man har. I regionfull­mäktige påstod du Stefan att det skulle vara skadligt för vården att få detta tillskott. Vi tycker att du bör förklara vad du menar med detta inte minst för vårdens medarbetar­e som dagligen brottas med ökade kostnader och krav att göra mer med samma eller mindre resurser?

Slutligen, istället för att kritisera våra åtgärder för att rädda västsvensk­arnas vård, bör Stefan Svensson vända sig mot sin egen regering och kräva att de tar ansvar för den nationella vårdkrisen. Att skylla på oss för att agera ansvarsful­lt är en distraktio­n från den verkliga frågan: hur kunde regeringen låta vårdkrisen gå så här långt?

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Kristdemok­raternas beskyllnin­gar för en ökning av underskott­en i sjukvården förbiser den verkliga bilden av våra ansträngni­ngar för att hantera den akuta sjukvårdsk­risen, menar debattörer.
BILD: STEFAN BENNHAGE Kristdemok­raternas beskyllnin­gar för en ökning av underskott­en i sjukvården förbiser den verkliga bilden av våra ansträngni­ngar för att hantera den akuta sjukvårdsk­risen, menar debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden