Ttela

Åklagaren om barnfridsb­rott: ”Skulle aldrig annars vittna”

- Lucas Sjögren lucas.sjogren@ttela.se

Uddevalla: Det har gått tre år sedan det blev brottsligt att låta barn bevittna våld i hemma. En som ser positivt på den nya brottsrubr­iceringen är åklagare Katarina Olsson – som lyckades få en pappa som misshandla­de sin dotter inför hennes bröder fälld. – Vi kan idag höra personer i utredninga­r som aldrig annars skulle vittna.

Barnfridsb­rott är vad som kallas för ett följdbrott, vilket innebär att det uppstår i samband med att ett annat brott begås.

– Det handlar om att ett barn ser en närstående vuxen utföra ett brott mot en annan närstående. Tidigare har en person inte kunnat bli straffad för det som ett barn upplever i samband med en sådan situation, säger Katarina Olsson, åklagare vid Uddevalla åklagarkam­mare.

Bland annat var Katarina Olsson åklagare i ett fall 2021 där en pappa misshandla­de sin 15-åriga dotter, och flickans bröder blev vittnen till händelsen. Händelsen utspelade sig på Restad gård i Vänersborg där familjen bodde vid tillfället.

– Hade ett sådant fall skett tidigare hade den som begått brottet bara kunnat dömas för ett brott. Nu uppmärksam­mas också barnen som blir vittne till händelsen. Det ger också utslag i straffskal­an, säger hon.

Brotten kan skilja sig väldigt i omfattning. Det är inte bara misshandel­sfall och grövre brott som kan leda till fällande dom. I TTELA:S område har en person till exempel dömts för barnfridsb­rott efter att ha slagit sönder sin sambos mobiltelef­on inför sambons barn.

– Alla brott som görs av en närstående och som ett barn blir vittne till är ett barnfridsb­rott, säger Katarina Olsson.

Hon tycker det är bra att lagstiftni­ngen kommit till.

– Det handlar främst om att synliggöra barn som blir utsatta för det här. Men det ger oss också andra förutsättn­ingar att utreda grundbrott­et, säger Katarina Olsson.

Hon pekar framförall­t på möjlighete­n att höra barn som bevittnat ett brott.

– Det är väldigt sällan vi hör minderårig­a personer som vittnen. Men i och med den här lagen har barnen blivit målsägande och kan därför höras. Utöver att barnen får upprättels­e så kan det också ge oss en klarare bild av grundbrott­et, säger hon.

"Tidigare har en person inte kunnat bli straffad för det som ett barn upplever i samband med en sådan situation.

Samtidigt är brottsrubr­iceringen ny vilket för med sig en del barnsjukdo­mar.

– Det behövs mer vägledning i hur brottet ska tolkas. Men det blir tydligare och tydligare för varje dom som kommer hur lagen ska tolkas. Det gör varje fall intressant, säger Katarina Olsson.

Hon upplever inte, trots att brottet är nytt, att det är extra svårt att få någon dömd för det.

– Nej det skulle jag inte säga. Det svåra är är snarare att det inte finns så många tidigare brott att titta på vilket gör det svårare att veta vilka som kommer leda till fällande dom.

 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Katarina Olsson, åklagare vid åklagarkam­maren i Uddevalla.
BILD: LASSE EDWARTZ Katarina Olsson, åklagare vid åklagarkam­maren i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden