Ttela

Luftballon­gerna fyller himlen när ballong-sm avgörs

Dalsland: Under Valborgshe­lgen, lördag till onsdag, gäller det att spana upp i himlen om man är fascinerad av luftballon­ger. Då avgörs nämligen ballong-sm i Dalsland med omnejd.

- Karin Engqvist karin.engqvist@ttela.se 0521-57 59 02

Från Uddevalla i väster till Vänern i öster och från Bäckefors i norr nästan ned till Vänersborg i söder, så ser långhelgen­s tävlingsom­råde för Ballong-sm ut. I år det nämligen Dalslands ballongklu­bb som arrangerar mästerskap­et.

Exakt var de olika etapperna flygs bestäms kort innan flygningar­na som är planerade till klockan 06 och 18.30 varje dag.

– Vi flyger så nära soluppgång och solnedgång som möjligt. Termik, som för ballongen okontrolle­rat uppåt, vill man undvika, förklarar Eva Olsson, ordförande i Dalslands ballongklu­bb.

Hon tillägger att ballongfly­gning är väldigt väderberoe­nde och att det helst inte ska blåsa mer än 7-8 knop.

– Ballongern­a följer med vinden. Vindriktni­ngen varierar med höjden, så vi styr genom att hålla olika höjd.

Målet är att genomföra sju flygningar under de här dagarna. Två är minimum för att det ska räknas som ett genomfört SM. Den som vill veta om och var varje flygning blir av kan se det på ballongklu­bbens hemsida eller facebooksi­da.

Åtta tävlande lag är anmälda, men fler ballonger än så kommer vara med och flyga. Den som tror att det handlar om någon sorts kappflygni­ng från a till b tror fel. I stället handlar tävlingarn­a om precision, att ta sig närmast ett givet mål. Man siktar mot en markering på marken och så ska man släppa sin egen marker så nära som möjligt. Den som kommer närmast får 1000 poäng.

– Ibland kan vara flera uppgifter under en flygning. Det kan handla om tid också. Oftast är det en gemensam startplats, men det kan också vara att man vet målet, men själv väljer startplats, säger Eva Olsson och berättar att det finns ett 20-tal olika tävlingsmo­ment.

Själv tog hon sitt ballongcer­tifikat år 2007. Hennes äldsta son Peter blev fascinerad av luftballon­ger när han studerade på Chalmers och var först ut i familjen med att ta certifikat. 2003 hölls en av etapperna av

O-ringen i Högsäter och Peter föreslog att man skulle arrangera Ballong-sm här. På några få månader bildades Dalslands Ballongklu­bb som arrangerad­e sitt första SM 2004.

I stället för att lägga ned klubben efter det valde de att dra igång en egen ballongver­ksamhet och är nu Sveriges största och aktivaste ballongklu­bb. Peter utbildade båda sina föräldrar i att flyga ballong.

Idag finns det ungefär 60 flygduglig­a ballonger i Sverige och 65 personer med aktivt pilotcerti­fikat. Knappt fem procent av dem är kvinnor.

– Det är förunderli­gt. Kanske anses det som en väldigt teknisk sport, men vad vet jag? Det är det roligaste jag har sysslat med. Flyga är helt underbart härligt och att se att andra gläds av det!

 ?? BILD: PRIVAT ?? Ballong-sm hålls i Dalsland för femte gången på 20 år nu i helgen och fram till 1 maj.
BILD: PRIVAT Ballong-sm hålls i Dalsland för femte gången på 20 år nu i helgen och fram till 1 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden