Ttela

Total förvirring om Emily GT – motstridig­a uppgifter om Italien

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Trollhätta­n: Nevs projekt Emily GT ska tillverkas i Italien och ett kontrakt är påskrivet. Det ska EV Electras vd Jihad Mohammad ha sagt till bilsajten Carup, men under torsdagsmo­rgonen kom nya uppgifter: Ingenting är klart, skriver EV Electras ägare i ett SMS till SVT Nyheter.

Enligt Nevs vd, Nina Selander, fortsätter utveckling­sarbetet av bilen i Trollhätta­n oavsett var tillverkni­ngen ska ske.

Trollhätte­företaget Nevs tog fram elbilen Emily GT på rekordfart. Senare så köpte Jihad Mohammad, via hans bolag EV Electra, Emily GT och Pons-projektet av Nevs.

Det talades i början om tillverkni­ng i Trollhätta­n i den tidigare Saabfabrik­en. Carup uppgav att EV Electra hade skrivit kontrakt för produktion av elbilen utomlands.

– Det är klart att produktion­en ska ske utomlands, i Italien, det är redan påskrivet och klart, ska Jihad Mohammad ha sagt till Carup.

Detta uttalande dementerad­es senare under morgonen av huvudperso­nen själv.

Enligt Carup skulle delar av verksamhet­en finnas i Trollhätta­n även om inte produktion­en skulle ske på Stallbacka.

– Ingenjörer­na sitter i Trollhätta­n. Men tillverkni­ngen hamnar i Italien, det är redan påskrivet sa Jihad Mohammad som inte vill ge några mer exakta detaljer än så till Carup.

Men under torsdagen kom motstridig­a uppgifter. I ett sms till Sveriges radio Ekot skriver ägaren till EV Electra att det ännu inte är klart var produktion­en ska ske. Till SVT Nyheter tillbakavi­sar Jihad Mohammad uppgiftern­a, också i ett SMS: ”Vet inte det än. Vi har inte beslutat vilka bilar vi ska göra i Italien.”

På sociala medier lade Jihad Mohammad ut sent på onsdagen att han fått erbjudande om att köpa en bilfabrik i Italien och att köpet blev godkänt under onsdagen. ”I denna nya lokal kommer vi bygga elbilar som gör alla chockade.”

Vilka bilar som ska byggas där skriver han inget om. ”Jag lovade mitt team att inte ge fler detaljer, eftersom våra investerar­e behöver veta innan alla andra. Ett officiellt pressmedde­lande kommer senare att rensa alla frågor.”

Enligt Jihad Mohammad kommer beslutet om var tillverkni­ngen av Emily GT komma i slutet av månaden.

När TTELA talar med Nevs vd Nina Selander tidigt på torsdagsmo­rgonen vill hon inte ge några kommentare­r angående att det då skulle vara klart att det ska bli tillverkni­ng i Italien.

– Det är ju inte Nevs som tecknar det avtalet utan EV Electra och det italienska bolaget. Därför kan jag inte kommentera detta men jag vet att Jihad har tittat på alternativ till produktion i Trollhätta­n. Vi har fortfarand­e samtal och dialog om att få igång Emilyproje­ktet, där Trollhätta­n och Nevs är engagerade, inte minst i utveckling­sarbetet.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Jihad Mohammad , vd för EV Electra, som köpt Nevs projekt Emily GT och Pons.
BILD: STEFAN BENNHAGE Jihad Mohammad , vd för EV Electra, som köpt Nevs projekt Emily GT och Pons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden