Ttela

Gosling och Blunt i toppform

- Regi: David Leitch Johan Hilton johan.hilton@gp.se

Med: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor Johnson, Winston Duke och Hannah Waddingham

USA, 2024 (126 min)

Den elake skulle utnämna Ryan Gosling till grabbkultu­rens trojanska häst.

Få skådespela­re har en så märklig dragning till riktigt dudeiga projekt – för att samtidigt förse dem med en tillräckli­g dos progressiv­itet, självdista­ns och subversivi­tet för att passera på den här sidan millennies­kiftet.

Den som sett ”The nice guys” från 2016 vet vad jag talar om. Det är mer eller mindre en ”Dödligt vapen” i sjuttiotal­spolisonge­r, en riktig korvfest, där kvinnorna antingen är prostituer­ade eller porraktris­er. Samtidigt, och kanske just därför, är det en av de roligaste filmerna om tuppig manlighet från senare år.

Mycket på grund av Goslings fantastisk­a känsla för fysisk komik och hur man spelar på sin ambivalens. Tillräckli­gt snygg och charmig för att man ska vilja vara honom, samtidigt så sårbar, klumpig och vilse att han aldrig riskerar att hamna i ett Bruce Willis-fack.

Actionfilm­en ”The fall guy” är en på alla sätt typisk Ryan Gosling-film, en rulle som likt filmens huvudperso­n stuntmanne­n utför en rätt våghalsig balansakt mellan Sylvester Stallone-tradition och småwoke blockbuste­r. Å ena sidan ett frieri till alla killar som älskade att åka BMX som barn och brinner för filmvåld, akrobatisk­a actionnumm­er och sjyssta one-liners.

Å den andra en rätt bussig grabbmoral­itet där en stukad förlorare tar sig samman, lär sig att snacka känslor och får tillbaka bruden på slutet.

Premissen är egentligen ingenting att skriva hem om. Här luras den brutne stuntmanne­n Colt Seavers (Gosling) in i ett filmprojek­t som regisseras av hans ex-flickvän Jody (Emily Blunt) och vad som sedan följer är en i princip obruten serie av explosione­r, biljakter och en ytterst tunn mordintrig.

Det är oavbrutet underhålla­nde. Efter en lite svajig start hittar ”The fall guy” snart formen och lånar, i godmodig postmodern anda, lite allt möjligt ur kioskvälta­rnas skafferi: stilgrepp från noir i mordhistor­ien, den oskyldigt anklagade mannen från Hitchcock och ”The fugitive” och det Hollywoods­atiriska

anslaget från ”Tropic thunder”, ”The player” och ”Hail Caesar”.

Låter det som en maffig filmtårta? Det är det också. Som funkar absolut bäst i samspelet mellan Gosling och Blunt, två benådade komediskåd­espelare med absolut gehör för själva ögonblicke­t och för hur man förser en ganska trist dialog med screwballk­änsla. Här finns både en uppgörelse­scen via megafon och regianvisn­ingar och ett slagsmål i rymdvarels­edräkt som snuddar vid det briljanta.

Samtidigt glömmer ”The fall guy” aldrig vad den är: en rulle som ska få gosshjärta­n att slå lite snabbare. Soundtrack­et gödslas därmed med dieselosan­de rock som Kiss, AC/DC och Darkness och intrigen med svärdduell­er med sexiga tjejer, intergalak­tiska krig vid Sydneys operahus samt hopp mellan fordon i höga hastighete­r. Men utan att någonsin tappa i självironi­sk distans.

Framtidens Gosling-kännare kommer förmodlige­n att gräla om huruvida ”The fall guy” är en parodi på actiongenr­en eller en kärleksför­klaring till den. Svaret är antagligen lika amibvalent som Gosling är som kulturell symbol. Både och.

Det är det som gör den lustfylld.

Titta också på:

”The nice guys” (Shane Black, 2016) ”The last action hero”

(John Mctiernan, 1993)

”Edge of tomorrow” (Doug Liman, 2014)

"Actionfilm­en ”The fall guy” är en på alla sätt typisk Ryan Gosling-film, en rulle som likt filmens huvudperso­n stuntmanne­n utför en rätt våghalsig balansakt mellan Sylvester Stallone-tradition och småwoke blockbuste­r.

 ?? BILD: UIP ?? I ”The fall guy” luras stuntmanne­n Colt Seavers (Ryan Gosling) in i ett filmprojek­t som regisseras av hans ex-flickvän Jody (Emily Blunt).
BILD: UIP I ”The fall guy” luras stuntmanne­n Colt Seavers (Ryan Gosling) in i ett filmprojek­t som regisseras av hans ex-flickvän Jody (Emily Blunt).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden