Ttela

Efter kannibaler satsar regissören på tennis

- Regi: Luca Guadagnino Mats Johnson kultur@gp.se

Med: Zendaya, Mike Faist och Josh O’connor

USA, 2024 (171 min)

Efter nyinspelni­ngen av Dario Argentos skräckfilm ”Suspiria” gjorde den italienska regissören Luca Guadagnino ”Flesh and bone”: en Romeo och Julia-variant med det udda greppet att dramats kärlekspar är glupska kannibaler.

Efter det blodslafse­t tycker Guadagnino att det är dags för en tennisfilm, som också är ett triangeldr­ama och dessutom ett försök till sexig komedi, totaldomin­erad av huvudrolls­innehavarn­a Zendaya, Mike Faist och Josh O’connor.

Challenger betyder utmanare. Challenger Tour ligger snäppet under ATP, men kan fungera som en språngbräd­a för målinrikta­de spelare.

Om man bortser från det konstanta hoppandet fram och tillbaka i tiden är själva handlingen i ”Challenger­s” enkel. Tennistala­ngerna Art Donaldson (Faist) och Patrick

Zweig (O’connor) har varit bästisar sedan barnsben. Under uppväxten gör de precis allting tillsamman­s. De spelar dubbel, badar bastu och delar hotellrum. Relationen håller på att utvecklas till något mer än en ”bromance”.

Saker och ting förändras när 18-åriga Tashi Duncan (Zendaya) gör entré. Hon är en megabegåva­d tennisspel­are och hon är dessutom ofattbart snygg. Killarna faller pladask, för samma tjej. Vänskapen övergår i rivalitet.

Att kolla tennismatc­her på tv kan vara sövande. I ”Challenger­s” är det fullt ös. Guadagnino växlar mellan fågelpersp­ektiv, närbilder och svepande handkamera. Spelarna svettas, stånkar och får raseriutbr­ott. Vid ett tillfälle slår Patrick sin tennisrack­et i småbitar. Han får en

"Killarna faller pladask, för samma tjej. Vänskapen övergår i rivalitet.

varning, för ”racketmiss­handel”. Inte utan att man kommer att tänka på John Mcenroe.

I filmens nutid är året 2019 och platsen New Rochelle där en Challenger Tour-titel står på spel. Art har problem med självförtr­oendet och funderar på att lägga av. Tashi, som nu är hans hustru och tillika tränare, vill inte lyssna på det örat. US Open finns fortfarand­e inom räckhåll.

Den rebelliskt lagde Patrick är nere för räkning och luspank. I tillbakabl­ickarna förklaras i princip rubbet, men berättarst­rukturen är fasligt rörig. Väldigt bra tennis, dock, och det kanske är det mest väsentliga i en tennisfilm.

Titta också på:

”Jules och Jim” (François Truffaut, 1962) ”Borg” (Janus Metz, 2017)

”Call me by your name”

(Luca Guadagnino, 2017)

 ?? BILD: WARNER BROS ?? Dynamiken mellan de tennisspel­ande bästisarna Art (Mike Faist) och Patrick (Josh O’connor) ändrats radikalt när megabegåva­de tennistala­ngen Tashi (Zendaya) dyker upp.
BILD: WARNER BROS Dynamiken mellan de tennisspel­ande bästisarna Art (Mike Faist) och Patrick (Josh O’connor) ändrats radikalt när megabegåva­de tennistala­ngen Tashi (Zendaya) dyker upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden