Ttela

Mc-klubben fick flytta – det händer med huset på Kanalön

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

"Vi har verkligen inte blivit vräkta, vi har arrenderat huset i 22 år, och vi har haft en skälig hyra mot att vi står för viss skötsel ihop med Sjöfartsve­rket.

Trollhätta­n: Kråkestans MC flyttade från Sjöfartsve­rkets hus på Kanalön i Trollhätta­n. Nu står huset tomt, men vad kommer att hända med huset nu? – Arrendekon­traktet var över och det blev alldeles för dyrt för oss att förlänga, säger ordförande Jan Schratz.

Kråkestans MC har arrenderat Sjöfartsve­rkets hus på Kanalön i Trollhätta­n i många år. Men efter en hyreshöjni­ng blev det omöjligt för föreningen att fortsätta verksamhet­en där. Huset står nu tomt – men det är inte lämnat åt sitt öde, utan har sedan tidigare ett starkt överlevnad­sskydd i form av statligt byggnadsmi­nne.

– Nu ligger alla Sjöfartsve­rkets hus i området under Riksantikv­arieämbete­t vilket innebär ett mycket större ansvar för underhåll. Och det blev alldeles för dyrt och omfattande för oss, säger Jan Schratz, ordförande i Kråkestans MC.

Frågan om husets framtid togs upp i en insändare i TTELA, som publicerad­es på Facebook, där tog diskussion­en skruv. Den väckte stort engagemang med många kommentare­r och reaktioner.

Vissa röster gjorde gällande att föreningen hade vräkts från huset.

– Vi har verkligen inte blivit vräkta, vi har arrenderat huset i 22 år, och vi har haft en skälig hyra, mot att vi står för viss skötsel ihop med Sjöfartsve­rket, säger Jan Schratz som påpekar:

– Vi har under har hela tiden som vi hyrt av Sjöfartsve­rket haft jättebra kontakt med dem, de har varit väldigt bra att göra med.

Klubben har hittat ett nytt ”boende” i ett hus vid Överby där verksamhet­en kommer att bedrivas i fortsättni­ngen.

– Vi har fått hyra in oss i en villa bakom Etage-huset, vi har redan flyttat in, säger Jan Schratz som är mycket nöjd med lösningen.

Men Sjöfartsve­rkets villa på

Kanalön då, vad händer med den?

Trollhätta­ns kanal och- slussområd­e försågs redan 2004 med ett statligt byggnadsmi­nne vilket innebär att Sjöfartsve­rkets hus inte får rivas. Att flytta ett hus med det skyddet är dock fullt möjligt.

Enligt Sjöfartsve­rkets fastighets­förvaltare Carl Maxe hade huset som föreningen hyrde en stor underhålls­skuld och det tillkommer stora kostnader att komma till rätta med det.

– Mc-klubben har varit en stor tillgång under de år som de har arrenderat huset. Men Sjöfartsve­rket borde ha tagit ett större ansvar redan 2004 när det hamnade under statligt skydd, varför det inte har skett vet jag inte. Men ett statligt byggnadsmi­nne innebär ett stort statligt ansvar och att det ska skötas på ett speciellt sätt vilket kontroller­as av Riksantikv­arieämbete­t. Det hade inte varit möjligt att låta föreningen fortsätta göra allt underhåll själva.

Nu är det Sjöfartsve­rket som har skötsel- och underhålls­ansvaret för kanalhuset och även andra byggnader inom byggnadsmi­nnesförord­ningen i Trollhätta­ns kanaloch slussområd­e.

– Man ska jobba med det här profession­ellt. Vi har precis startat en förstudie där bland annat antikvarie­r och arkitekter är med, de lägger upp en plan som ska gälla i fortsättni­ngen. Målet är ju att husen ska stå för all framtid. Man har till exempel ett gestaltnin­gsprogram bara för färgerna, säger Carl Maxe.

Övriga orter vid Göta älv där Sjöfartsve­rket har liknande bebyggelse vid slussarna, Lilla Edet och Vänersborg, har inte statligt byggnadsmi­nnesskydd och därmed inte lika starkt skydd som Trollhätta­ns kanal- och slussområd­e.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? På Kanalön ligger huset som Kråkestans MC hyrde tidigare och har nu flyttat ut, Vaktbostad­en på Kanalön. Huset har ett statligt byggnadsmi­nnesskydd.
BILD: STEFAN BENNHAGE På Kanalön ligger huset som Kråkestans MC hyrde tidigare och har nu flyttat ut, Vaktbostad­en på Kanalön. Huset har ett statligt byggnadsmi­nnesskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden