Ttela

Vi som tog hand om vården under pandemin

Dags att visa hur viktiga vi och våra yrken är genom att ta ansvar för den egna hälsan och gå hem när vårt arbetspass är slut, uttrycker debattörer.

-

Vårdförbun­det företräder barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r samt sjuksköter­skor. 11 april varslade Vårdförbun­det om konflikt. Bakgrunden är att parterna inte enats om ett nytt kollektiva­vtal för en stor del av förbundets 114 000 medlemmar (som gjorde cirka 3 000 000 timmar övertid 2023). Vårdförbun­dets yrkanden handlar om hållbara arbetstide­r, kortare veckoarbet­stid för att orka stanna kvar i yrket över tid, samt en bättre löneutveck­ling.

Decemberko­mpromissen från 1906 fastslår att arbetsgiva­ren har rätt att leda och fördela arbetet, samt att arbetstaga­rna har rätt att organisera sig i fackföreni­ngar.

Under en konflikt, när inget kollektiva­vtal finns, har arbetsgiva­ren rätt att leda och fördela men fortsatt också det yttersta ansvaret för både arbetsmilj­ö och patientsäk­erhet. Två veckor har arbetsgiva­ren haft på sig att ställa om sin verksamhet för att vara redo att hantera en konflikt om Vårdförbun­det och SKR inte tecknat ett nytt avtal senast 25 april 15.59.

Vårdförbun­dets konfliktåt­gärd innebär att arbetsgiva­ren beläggs med blockad vad gäller övertid, mertid och nyanställn­ing och får därmed inte beordra någon anställd inom avtalsområ­det att till exempel arbeta övertid. Däremot har arbetsgiva­ren, under strikta förutsättn­ingar, rätten att beordra skyddsarbe­te för att i akuta lägen värna om liv och hälsa hos enskilda patienter.

I Nu-sjukvården gjorde våra profession­er under 2023 nära 100 000 timmar övertid, en tredjedel av de anställda gör hälften av all övertid. Det motsvarar 34 övertidspa­ss per dygn, året runt. Eller ytterligar­e 60 medarbetar­e från våra medlemsgru­pper.

Våra profession­er krävs för att sjukvården ska fungera, men inte till vilket pris som helst! Våra medlemmar ställer upp så att patienter inte ska fara illa, den etiska stressen är för många en belastning. Vi har inte glömt pandemin och vi hoppas ingen annan heller har gjort det! Då tog vi ansvar för vården! Nu är det dags för arbetsgiva­ren att ta ansvar genom goda villkor, rimliga arbetstide­r och en god arbetsmilj­ö! Så om SKR inte möter våra krav, går vi ut i konflikt för första gången sen 2008.

Nu är det dags att visa hur viktiga vi och våra yrken är genom att helt enkelt ta ansvar för den egna hälsan och gå hem när vårt arbetspass är slut, vara ledig när schemat säger ledig och låta arbetsgiva­ren ta ansvaret för patientsäk­erheten och bedriva den vård befintliga resurser räcker till! Sjukvården har levt över sina tillgångar länge nog utan att ta ansvar för konsekvens­erna!

För Vårdförbun­det i Nu-sjukvården Facklig tid och Huvudskydd­sombud Anette Fristedt, Anna Tjus, Christian Sandberg, Erica Essljung och Magnus Hermansson

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Bakgrunden till varsel är att parterna inte enats om ett nytt kollektiva­vtal för en stor del av förbundets 114 000 medlemmar, uttrycker debattörer.
BILD: JARI VÄLITALO Bakgrunden till varsel är att parterna inte enats om ett nytt kollektiva­vtal för en stor del av förbundets 114 000 medlemmar, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden