TV Tidningen

Public service tar sommarlov

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Vzåren kom sent i år. Men sommaren kom tidigare än någonsin förr. I SVT:s programtab­låer, alltså.

Antar att public service-bolagens chefer i Norden träffades extra tidigt i år för att leka Hans Alfredson. Ni minns kanske den där barnvisan med Hans Alfredson, som gick så här:

Skav i byta grejer, skav i byta grejer med varann. Jag by termin leksaksbil mo ten rostig skruv. Rostig skruv mo ten cykelpump. Och så vidare.

Man kan bara tänka sig hur det låter när tv-cheferna samlas för att byta program.

Skav i byta program, skav i byta program med varann. Jag byter en dansk tårtbagar emot en norsk brandbil. En norsk brandbil mot ett extremt hotell. Ett extremt hotell mo ten bonde r ø v. Och så vidare.

Just nu rullar nästan ett tiotal sådana här nordiska program i SVT. Om norrmän som vill leva nära naturen (”Där ingen skulle tro att någon kunde bo”). Om folk som arbetar med återvinnin­g (”Gammalt, nytt och bytt”). Om en ståupp-komiker som besöker bortglömda orter (”Nikos resa”). Om några på strapatsfy­lld resa (”I brandbil till Mongoliet”).

Alla lockar sannerlige­n inte till tittning. Väldigt få till återbesök i tv-soffan, om man väl gett programmet en chans.

Vad SVT byter bort vet jag inte. Kanske skrattar sig finnarna fördärvade åt ”Vårdgården”. Kanske blir norrmännen inspirerad­e av Pernilla Månsson Colts trädgårdst­ips. Faktum är att bara ett enda av alla dessa utbytespro­gram har fått något slags genomslag i Sverige. Det är danska bonderøven Frank Erichsen – här heter programmet ”Hundra procent bonde” – som lockade 600 000– 700 000 tittare när det sändes på bästa sändningst­id i SVT1 på onsdagskvä­llar i våras.

Men nu har SVT tagit sommarlov. Snudd på de enda nyheterna är just dessa finska, danska och norska program man har bytt till sig.

Inte konstigt att streamingt­jänsterna får allt fler abonnenter…

Lockar sannerlige­n inte till tittning

 ??  ?? Frank Erichsen.
TUNT PROGRAMUTB­UD Sommaren kommer till Sverige och med den börjar utbytet av program mellan de nordiska länderna. Men det som sänds lockar inte – förutom danska ”Hundra procent bonde” som drog in stora tittarsiff­ror i våras.
Frank Erichsen. TUNT PROGRAMUTB­UD Sommaren kommer till Sverige och med den börjar utbytet av program mellan de nordiska länderna. Men det som sänds lockar inte – förutom danska ”Hundra procent bonde” som drog in stora tittarsiff­ror i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden