TV Tidningen

”Jag hade bakat en gång tidigare”

Hon tycker om att laga mat – men sågar sig själv som bagare. Ändå tvekade inte Dominika Peczynski att dra på sig förklädet i ”Hela kändis-Sverige bakar”. – Jag gillar att ge mig ut i det okända, säger hon.

- Johan Brännström abtv@tt.se

Jag gjorde det med skräckblan­dad förtjusnin­g

Det är som vanligt en brokig skara kändisar som testar sina bakfärdigh­eter på Taxinge slott i den tredje säsongen av programmet. Bland dessa finns före detta justitiemi­nister Beatrice Ask, artisten Richard Herrey, antikexper­ten Karin Laserow, och bloggaren Daniel Paris. PR-kvinnan och Army of lovers- medlemmen

Dominika Peczynski är kanske inte heller det första namnet man förknippar med bakning, men hon har faktiskt skrivit en kokbok, ”Östereurop­as kulinarisk­a hemlighete­r”, som även utsågs till årets svenska måltidslit­teratur i kategorin etniska kokböcker 2008.

– Jag är väldigt glad i att laga mat och ser mig själv som en ganska duktig hemmakock. Men jag är verkligen inte någon hemmabaker­ska. Jag hade bakat en gång i mitt liv innan, till min dotters basar i skolan. Det blev väldigt snyggt, men vi vågade inte prova hur det smakade, säger Dominika Peczynski och skrattar.

Kaos i köket

Med andra ord så var det inget bakningsin­tresse som lockade henne till att medverka i ”Hela kändis-Sverige bakar”. Inte heller tävlingsmo­mentet.

– Jag är absolut ingen tävlingsmä­nniska. För mig var det bara roligt att få lära mig lite mer, att få ge mig ut på okänd mark.

Som förberedel­se inför inspelning­en bakade hon lite hemma. ”Med varierade resultat, och totalt kaos i köket” enligt henne själv.

– Skillnaden mellan att baka och att laga mat är att man inte kan fristajla. Står det 25 gram jäst så ska det vara exakt det. När man lagar mat kan man improviser­a lite mer.

Ingen ny talang

Att ställas inför en jury bestående av mästerbaga­ren Johan Sörberg och kakdrottni­ngen Birgitta Rasmusson var nervöst, medger hon.

– De är väldigt charmiga och trevliga, men samtidigt ganska auktoritär­a. Så det var med skräckblan­dad förtjusnin­g jag gjorde det.

Hon beskriver stämningen i gruppen som god.

– Men jag blev lite förvånad över att en del tog det så allvarligt, det är trots allt bara en bulle det handlar om, tänker jag.

I dag vill hon dock inte säga att hennes medverkan i programmet väckte vare sig en ny talang eller något större bakintress­e.

– Jag är verkligen ingen stor konditor. På en betygsskal­a gick jag väl från 0 till 1. Men jag är glad att jag faktiskt lyckades baka någonting. Det är ganska härligt att känna.

Blir snart sambo

Så mycket bakning lär det inte bli framöver hemma hos Dominika Peczynski och pojkvännen och tidigare finansmini­stern Anders Borg, när de snart blir sambor. – Nej, det kan jag inte påstå. Vi har ingen sådan gemensam hobby. Vi har aldrig bakat tillsamman­s och jag tror inte vi kommer att göra det heller. Men jag var faktiskt hemma hos honom när jag tränade inför programmet, fast då fick jag städa upp allt efteråt också, säger hon.

 ??  ?? Ska flytta ihop.
Ska flytta ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden