TV Tidningen

Utgår från fördomar om oss

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Alla har vi våra fördomar om folk från andra länder. Andra driver teser. I fjolårets film ”The Swedish theory of love” hårdvinkla­de italiensk-svenska regissören Erik Gandini helt utan nyanser sin tes att svensken är världens ensammaste människa.

Anh Do är en 37-årig komiker, född i Vietnam, men bosatt i Australien sedan han var barn. ”Anh does…” är en tv-serie där han ”gör” olika länder och i ”Anh does Scandinavi­a” försöker han bevisa varför vi nordbor – till skillnad från vad Erik Gandini tycker – är världens lyckligast­e människor.

”Lyckliga Sverige” heter avsnittet vi får se, det visas på nationalda­gen, måndag 6 juni i SVT2. Vete sjutton om det är ett särskilt bra program.

Men Anh Do är så överdrivet positiv till allt skandinavi­skt att det blir svårt att motstå hans entusiasm, trots att han väldigt mycket stryker alla fördomar medhårs.

Han är besatt av allt som har med vikingar att göra. Han badar bastu och nakenbadar efteråt och han träffar Leffe (vars namn han aldrig lär sig uttala…) som tycks vara en norrlännin­g som pratar med älgar. I Stockholm blir han alldeles till sig hur vacker staden är sedd från ovan, från högt upp i en av Gröna Lunds attraktion­er. Anh fortsätter med att fiska mitt i stan, försöka sig på ishockey och träffa heavy metal-fans. Allt är roligt. Alla är lyckliga. När han drar vidare till Köpenhamn och får cykla runt med ”Borgen”skådespele­rskan Birgitte Hjort Sørensen kommer han fram till att danskarna nog är ännu lyckligare än svenskarna. Som sagt var, inte världens bästa tv.

Men ändå inte ointressan­t. För alltihop utgår förstås från vilka fördomar en person som bor på andra sidan jordklotet har om oss.

Kanske är det så vi är. Eller inte. Ändå värt att tänka på, när vi vräker ur oss än den ena, än den andra, tanken om folk i andra länder…

Han är besatt av allt som har med vikingar att göra

 ??  ?? DET GLADASTE FOLKET? Vietnamesi­ske komikern Anh Do försöker bevisa varför vi i norden är världens lyckligast­e människor. I ”Lyckliga Sverige”, som visas på nationalda­gen, badar han bastu, åker karusell och prövar på ishockey.
DET GLADASTE FOLKET? Vietnamesi­ske komikern Anh Do försöker bevisa varför vi i norden är världens lyckligast­e människor. I ”Lyckliga Sverige”, som visas på nationalda­gen, badar han bastu, åker karusell och prövar på ishockey.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden