TV Tidningen

”Frankrike är som bäst på hemmaplan”

Erik Hamrén gör sitt sista mästerskap som Sveriges förbundska­pten, samtidigt som en rad unga spelare får uppleva EM för första gången. För TV4:s Patrick Ekwalls del blir sommarens fotbollsfe­st den sjunde i ordningen.

- Simon Nilsson Larsson abtv@tt.se

Europamäst­erskapet i fotboll är tillbaka där det startade för 56 år sedan, i Frankrike. Sverige ställs mot Irland, Italien och Belgien i gruppspele­t och måste placera sig som sämst trea för att ha en möjlighet att gå vidare.

– Chanserna måste anses som rimliga, sett till att tre poäng bör räcka till avancemang, säger TV4:s reporter Patrick Ekwall.

Som favorit att vinna turneringe­n ser han dock ett annat lag.

– Frankrike, tveklöst. De är alltid som bäst på mästerskap hemma.

Tillför energi

Förra året tog Sveriges U21landsla­g EM-guld i Tjeckien, och till sommarens mästerskap finns sex av de spelarna med i Erik Hamréns trupp. Det är något som Patrick Ekwall tror kan stärka resten av laget.

– Efter att ha jobbat med både U17-VM och U21-EM, där Sverige varit väldigt framgångsr­ikt, så vet jag att de unga spelarna tillför skön energi och driv att vinna. Men bara om de tillåts vara som de är och inte blir låsta i någon sorts A-landslagsp­rototyp, säger han.

Styrkan kan bli svaghet

Sveriges lagkapten Zlatan Ibrahimovi­c kommer stärkt från en lysande säsong i Paris Saint-Germain där han bland annat vunnit ligan, ligacupen och gjort 50 mål. Stjärnans glans behöver dock inte bara vara av godo, tror Patrick Ekwall.

– Sveriges styrka är förstås att laget har en världsklas­spelare som på egen hand kan avgöra vilken match som helst. Svagheten är samma sak: När vi förlitar oss på att en man ska avgöra och inte får de andra spelarna att utföra vad de kan.

Årets mästerskap blir förbundska­pten Erik Hamréns sista. Patrick Ekwall tror att hans eftermäle kommer att avgöras i sommar.

– Det avgörande kapitlet skriver han nu, så det går inte att sia om slutbetyge­t, tyvärr. Resultaten kommer att styra i slutändan, så enkelt är det. Men han behöver ett bra resultat för att bli ihågkommen på ett positivt sätt tror jag.

Punktmarke­rar landslaget

TV4 och SVT kommer att dela på sändningar­na av EM. Anna Brolin, Hanna Marklund och Olof Lundh kommer att sitta i TV4:s studio i Sverige samtidigt som Patrick Ekwall är på plats i Frankrike. Där ska han punktmarke­ra det svenska landslaget, och följa mästerskap­et till finalen.

Vad ser du mest fram emot med sommarens EM? – Det är ju framför allt att jobba med matcherna och få uppleva en fin fotbollsso­mmar som det alltid blir när Sverige är med i mästerskap.

Det avgörande kapitlet skriver han nu

 ?? Foto: PETER KNUTSON/TV4 ?? Patrick Ekwall tror att Sveriges chanser att gå vidare Rolig bildtext om det passar.från gruppspele­t är goda. Men han håller ett annat land som favorit att vinna EM: Frankrike. ”De är alltid som bäst på mästerskap hemma”, säger han.
Foto: PETER KNUTSON/TV4 Patrick Ekwall tror att Sveriges chanser att gå vidare Rolig bildtext om det passar.från gruppspele­t är goda. Men han håller ett annat land som favorit att vinna EM: Frankrike. ”De är alltid som bäst på mästerskap hemma”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden