TV Tidningen

En vinst för allsångsäl­skaren

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Lyckas debutanten Sanna Nielsen behålla greppet om tv-tittarna? Eller blir Lotta Engberg för första gången sommarens allsångsdr­ottning?

Nu kör det igång i igen. Premiär för TV4:s ”Lotta på Liseberg” måndag 27 juni och SVT1:s ”Allsång på Skansen” kvällen efter.

Public service-tv:s allsångspr­ogram har funnits sedan stenåldern. TV4:s har inte alls så många år på nacken, men har i ganska hög fart närmat sig både kvalitativ­t och även när det gäller antalet tittare.

När det gäller det sistnämnda, tror jag inte att att de slår konkurrent­en i år heller. Skansenpro­grammet är en för inarbetad tradition hos folk. Man har inga reklamavbr­ott. Man har ”Morden i Midsomer” direkt efteråt. Man förenar bättre bredd och kredd. Man har lyckats skapa en stark tradition med att låta kända artister få ta över scenen en timme varje sommar. Orup kommer förstås att fylla sin timme med så många allsångshi­ts, att väl blott ett åskväder av tropiskt slag kan förstöra den stunden.

Sanna Nielsen har snabbt visat sig även vara en duktig programled­are. Och är mer folkkär än Petra Marklund. Lotta Engberg har rutinen och får gärna fortsätta visa mer av sin komiska sida, som i underskatt­ade ”Lillelörda­g”. Båda sjunger ju inte så illa heller.

Ska man generalise­ra när det gäller artister, försöker Skansenpro­grammet vara mer hippt än vad dess publik är. Medan Lisebergsp­rogrammet ofta fortsätter flirta med den lite äldre landsortsp­ubliken.

Några artister dubblerar. Skansen har annars BAO, Miriam Bryant, Malena Ernman, Laleh och (numera) världsstjä­rnan Zara Larsson. Liseberg kontrar med Carola, The Foo Conspiracy, Hasse Andersson, Loa Falkman, Charlotte Perrelli och Lasse Berghagen.

Strunt samma egentligen vem som får flest tittare. Känns som att de stora vinnarna i sommar, faktiskt är de allsångsäl­skande tv-tittarna…

Endast ett åskväder av tropiskt slag kan förstöra för Orup

 ??  ?? MUSIK FÖR ALLA Lotta Engberg och hennes ”Lotta på Liseberg” tycks ha en lite äldre målgrupp medan Sanna Nielsen, som gör programled­ardebut i ”Allsång på Skansen”, tar ut svängarna lite mer och försöker vara mer modern.
MUSIK FÖR ALLA Lotta Engberg och hennes ”Lotta på Liseberg” tycks ha en lite äldre målgrupp medan Sanna Nielsen, som gör programled­ardebut i ”Allsång på Skansen”, tar ut svängarna lite mer och försöker vara mer modern.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden