TV Tidningen

Ingen vet vad publiken gillar

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

När slutar vi titta på tablåtv och streamar alla program när vi själva vill? När kabel-tv-kanalen HBO:s högste chef Richard Plepler gästar Stockholm och bjuder några journalist­er på lunch, är han samtidigt både försiktig och rakt-på-sak:

– Jag citerar Oscarsbelö­nade manusförfa­ttaren William Goldman när det gäller att förutse saker i vår bransch: Nobodyknow­sanything.

– De som hävdar något annat, är fulla av skit!

Han har varit i ledande ställning på HBO sedan 2007 och högste chef sedan 2013. Har varit med om att fatta beslut om att producera tvserier som ”True blood”, ”True detective”, ”Boardwalk Empire”, ”Girls”, ”Veep” och den största av alla, ”Game of thrones”. Men han säger, som sagt var, att ingenvet någonting om vad som ska slå hos en publik eller inte. Han nämner en konkurrent­kanals tv-serie som exempel. – När AMC gjorde ”Mad men”, tyckte de säkert det var en bra och välskriven serie. Men de anade nog aldrig att den skulle bli ett sådant populärkul­turellt fenomen, bli så omtalad, trots att den egentligen hade (för att vara i USA) väldigt få tittare, ungefär 3,5 miljoner. Samma sak med hur vi ser på tv nu och i framtiden. Sista avsnittet av ”Game of thrones” sågs i USA av ungefär åtta miljoner när det hade premiär. Tre gånger så många streamade avsnittet dagarna efteråt. Ändå säger Richard Plepler att en stor majoritet av USA:s befolkning ännu inte har HBO. Att de ännu inte har hajat fördelen med att streama program. Han ser det från den positiva sidan. Möjlighete­rna att växa är enorma.

I Norden har nu en miljon människor HBO Nordic. Förhandlin­gar förs med produktion­sbolag om att göra lokala tv-serier, men inget lär sjösättas förrän om tidigast två år.

Bland höstens stora HBOsatsnin­gar finns science fiction-serien ”Westworld” och komediseri­en ”Divorce” med Sarah Jessica Parker.

Ingen vet någonting om vad som ska slå hos en publik

 ??  ?? DROG MILJONTALS TITTARE Säsongsavs­lutningen av ”Game of thrones” sågs av åtta miljoner tittare när den visades på tv. Ännu fler har streamat avsnittet sedan dess. På bilden syns Daenerys, som spelas av Emilia Clarke.
DROG MILJONTALS TITTARE Säsongsavs­lutningen av ”Game of thrones” sågs av åtta miljoner tittare när den visades på tv. Ännu fler har streamat avsnittet sedan dess. På bilden syns Daenerys, som spelas av Emilia Clarke.
 ??  ??
 ??  ?? Richard Plepler.
Richard Plepler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden