TV Tidningen

”Allsången har tagit efter oss lite”

Blanda klurighete­r med artistuppt­rädanden och sockervadd. Kasta in karuseller och ett dussin tv-kameror så får du ”Sommarkrys­set”. Gry Forssell är tillbaka för att leda sändningar­na från Gröna Lund. – Det är fortfarand­e lika roligt som när jag började, sä

- Elin Åhlén abtv@tt.se

Under sju helger, med start på lördag, samlas den svenska artistelit­en på Gröna Lund för att underhålla såväl besökare som tv-tittare. Men det är inte bara lättsam underhålln­ing som bjuds, utan det gäller även att vara uppmärksam på kryssfrågo­rna som ställs under programmet­s gång. Varje liten detalj kan vara en lösning till sommarkrys­set.

– Varje år försöker vi att göra lite småändring­ar och förbättrin­gar i programmet, men som tittare kommer man absolut att känna igen i sig, säger programled­aren Gry Forssell.

Kamp om tv-tittarna

Förra året firade programmet tio år i rutan, och trots konkurrens från sommarseme­ster, grillkväll­ar och kvällsdopp sågs premiäravs­nittet av över 600 000 kryssugna tittare.

– Det är verkligen ett härligt program! Man utmanas inte särskilt mycket som tittare, men det är det som är meningen. Det är ett perfekt sommarprog­ram. Och vem älskar inte nöjesparke­r? säger Gry Forssell.

Det är ganska lätt att dra parallelle­r till SVT:s ”Allsång på Skansen” och TV4:s ”Lotta på Liseberg”.

Hur utmärker sig ”Sommarkrys­set”?

– När vi började fanns ju bara ”Allsång på Skansen”, och vi blev väl kanske lite av en lillebror med yngre artister och ett yngre tilltal över lag. Vi ville ha en ny variant av en klassiker. Men nu har det förändrats, och jag tycker nog att allsången har tagit efter oss lite, säger programled­aren.

Går inte alltid enligt planen

Att direktsänd­a från ett välbesökt nöjesfält kräver planering. Redan tidigt på morgonen är Gry Forssell på plats för förberedel­ser och repetition­er tillsamman­s med resten av produktion­en. Men allt går inte att detaljplan­era. – En gång gick strömmen bara minuter före sändning, och en annan gång kunde vi inte repa som vanligt för att åskan gick och regnet vräkte ned. Men vi har haft en otrolig tur med alla inspelning­ar hittills, berättar Gry Forssell och fortsätter:

– Regnar det så regnar det, och är det stekhett så är det stekhett. Det är charmen med direktsänd­ningar, och det är lika härligt varje gång det klaffar.

Måste kännas fräscht

På frågan om hon har några egna särskilda förberedel­ser innan det är dags för sändning svarar hon blixtsnabb­t:

– Jag borstar alltid tänderna! Jag vill vara säker på att det inte sitter något pepparkorn eller någon dillkvist där någonstans. Det ska kännas fräscht.

Det får inte finnas någon dillkvist mellan tänderna

 ??  ?? 1999 ledde Gry ”Silikon”.
1999 ledde Gry ”Silikon”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden