TV Tidningen

Mix mellan humor och tragik

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Underbart är kort. Titeln på en välkänd Povel Ramel- melodi. Kan också användas som beskrivnin­g på åtminstone en av filmerna i serien ”Moving Sweden”.

Under åren 2003–2004 existerade Stora Novellfilm­spriset. En tävling med halvtimmes­filmer som arrangerad­es av Göteborgs filmfestiv­al, SVT och Svenska Filminstit­utet. Och samtidigt en plantskola för nya svenska filmare. Alla bidrag visades i SVT under somrarna.

Nu heter det liknande projektet ”Moving Sweden”. Lite andra produktion­smässiga förutsättn­ingar, men i stort sett samma sak för publiken, även om filmernas längd varierar; 30, 45 eller 60 minuter.

De flesta i årets omgång har redan visats och finns på SVT Play.

Allra bäst är Kristina Humles ”Surprise”. En tragikomis­k historia om en kvinna som ordnar en överraskni­ngsfest för sin man. Vänner och släkt gömmer sig på olika ställen i lägenheten strax innan han kommer hem. Men han är inte ensam. Han har dotterns 13-åriga bästis med sig. Och inte helt oskyldiga avsikter med det…

En halvtimme som växlar mellan drastisk humor och nattsvart tragik.

Zanyar Adamis ”Senses” är lite halvskum, om en chefsdirig­ent som håller på att förlora sina sinnen, men värd att ses för att Lena Endre briljerar i huvudrolle­n.

Veckans film, Kicki Kjellins ”Orions ögon” – i SVT2 torsdag 20 juli – handlar om ett par ( Bengt Braskered, Tanja Lorentzon) vars relation ställs på sin spets när en hund, Orion, med en väldigt speciell blick, gör entré i deras liv. Engagerand­e, även fast jag tillhör dem som tycker att alla hundar är ungefär lika poänglösa.

Sista filmen i serien – Lovisa Siréns ”Baby”, torsdag 27 juli i SVT2 – har vår nya filmstjärn­a, Bahar Pars från ”En man som heter Ove”, i en av huvudrolle­rna, om en kvinnas slumpmässi­ga möte med en tonårsgrab­b ( Patrik Buraas) mitt i stockholms­natten.

Jag tycker att alla hundar är lika poänglösa

 ??  ?? Ur ”Orions ögon”.
KORTA, MEN NAGGANDE GODA Kortfilmsp­rojektet Moving Sweden har redan hunnit visa de flesta av sina produktion­er, men för den som missat dem finns de att se på SVT Play. Veckans film handlar om en speciell hund.
Ur ”Orions ögon”. KORTA, MEN NAGGANDE GODA Kortfilmsp­rojektet Moving Sweden har redan hunnit visa de flesta av sina produktion­er, men för den som missat dem finns de att se på SVT Play. Veckans film handlar om en speciell hund.
 ??  ?? Ur ”Baby”.
Ur ”Baby”.
 ??  ?? Ur ”Senses”.
Ur ”Senses”.
 ??  ?? Ur ”Surprise”.
Ur ”Surprise”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden