TV Tidningen

Ett liv vid sidan av de andras

Transphobi­a

-

21.45

Nur Tutals möte med en kurdisk transexuel­l kvinna, som är från samma lilla turkiska by som hon, resulterad­e i en film – och en stark vänskap.

I dokumentär­en tar filmaren Nur Tutal med oss på en resa genom könsidenti­tet, utanförska­p, ångest – och glädje. Hon har följt transperso­nen Rashan i hennes vardag i en storstad i det muslimska Turkiet.

– Jag såg Rashan för första gången när jag var i Turkiet för att gå på min farbrors begravning. Hon höll sig hela tiden i utkanten och var inte med i gemenskape­n. Jag kände hennes utanförska­p så starkt att jag inte kunde sluta tänka på henne, säger Nur Tutal, som själv flydde till Sverige som femåring.

Rashan hade bott granne med farbrodern, hon hade dessutom flytt från samma lilla by som Nur i Kurdistan. Nur sökte upp henne i en önskan om att få veta mer om hennes liv.

– Jag följde henne överallt. Vi sov tillsamman­s, var på stranden och ute och festade. Rashan är troende muslim och övertygad om att hennes livsval kommer att leda till att hon straffas av Gud. Det ett hårt liv i utanförska­p och hon känner mycket ensamhet och ångest.

De transexuel­la har skapat sitt eget samhälle i staden där de har sina egna frisörer och handlare. Mellan dem finns en stark gemenskap men också en stark konkurrens.

– Det är drama och konflikter, men även mycket skratt och dans.

 ??  ?? UTANFÖRSKA­P Filmaren Nur Tutal följer Rashan, en transexuel­l kurd som lever som kvinna i det muslimska Turkiet. De kommer från samma by och har båda flytt olika typer av förtryck.
UTANFÖRSKA­P Filmaren Nur Tutal följer Rashan, en transexuel­l kurd som lever som kvinna i det muslimska Turkiet. De kommer från samma by och har båda flytt olika typer av förtryck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden