TV Tidningen

”För vissa ska det vara lite Ernst”

Sommaren är här och då är självfalle­t Ernst Kirchsteig­er tillbaka med ett nytt hus att renovera. Men den här gången blir det lite mer internatio­nellt än vanligt. – De som levde här på gården reste väldigt mycket, säger han.

- Kalle Stjärne abtv@tt.se

När Ernst Kirchsteig­er ringer upp är han mitt uppe i att skriva manus till de två sista programmen av ”Sommar med Ernst”. Det är sluttampen på en produktion som har tagit tolv veckor. Platsen för årets säsong är en gammal flygel på Gustavsvik­s herrgård i Värmland. Det kom in 2 000 tips på hus att renovera, men för Ernst var det ett enkelt val.

– Om jag ska göra de här programmen så måste jag också känna väldigt starkt för de här platserna. Så jag åker runt till olika ställen och tittar och så plötsligt känner jag att här kan jag vara, här finns det att göra. Här finns det väldigt många spännande saker att berätta om, säger han.

Kände för något annat

Sedan 16 år tillbaka har Ernst Kirchsteig­er tillbringa­t somrarna med att renovera hus i tv. Innan ”Sommar med Ernst” ledde han ”Sommartorp­et” i SVT. Det har blivit en hel del hus och därför berättar Ernst att när han väljer vill han inte ha någonting som han har gjort förut. Förra året renoverade han ett rött hus med vita knutar och i år kände han för något annat. Men självfalle­t kommer det nya utmaningar med ett nytt hus.

– Här var det faktiskt en känslomäss­ig utmaning. Förra året var det bondebygd och det här är lite mer förfining, med herrgård och lite halvadel-baron. Det blir inte ”Tant brun, Tant grön, Tant gredelin, Madicken-Sverige”. För mig är det här huset lite mer världen. De som levde på den här gården reste väldigt mycket, säger han.

Hallen blev nyckeln

Att det är ett annorlunda hus gör att det blir ett annorlunda sätt för Ernst att tänka inredning på och det gör han kan ”släppa sargen” berättar han. Men även om det är en lång inspelning har Ernst inga problem att behålla inspiratio­nen under tidens gång. – Det är ju ett mysterium, men jag är som jag är. Jag drömmer och tänker väldigt mycket i form, mat och alltihop. Det är vad som driver mig i grunden. Men sedan går det ganska snabbt för mig och när man har bestämt sig är det lika bra att hålla kvar vid den första tanken. I det andra avsnittet, som sänds på torsdag, gör Ernst om hallen till huset och han ser just den som nyckeln.

– Det var egentligen hallen som fick mig att förstå hur jag skulle rusta resten av huset. Man kommer in igenom ytterdörre­n och då finns det en brutal, rå vägg rakt fram. Den har inte rustats på något sätt och den är så jäkla vacker i sin avskavdhet. Då tänkte jag att ”aha, den här snygga väggen ska bara få vara som den är” och då började jag förstå resten av huset, säger han.

Krockade med EM

I år har programmet börjat sändas några veckor senare än vanligt på grund av fotbolls-EM i Frankrike. Något som har upprört många som hellre ser Ernst i stället för Zlatan Ibrahimovi­c. Ernst tror själv att programmet­s popularite­t har med kontinuite­t att göra. – Vissa saker ingår litegrann i många människors sommar och för vissa ska det vara lite Ernst. När det utgår saknar man det. Men jag blir väldigt peppad av att jag märker att folk längtar efter programmet. Det gör mig otroligt motiverad, säger Ernst Kirchsteig­er.

Jag kände att här kan jag vara, här finns att göra

 ?? FOTO: CECILIA MÖLLER/TV4 ?? ”För mig är det väldigt viktigt att bli stimulerad i berättande­t och här finns det att berätta om”, säger Ernst Kirchsteig­er om flygeln på Gustavsvik­s herrgård.
FOTO: CECILIA MÖLLER/TV4 ”För mig är det väldigt viktigt att bli stimulerad i berättande­t och här finns det att berätta om”, säger Ernst Kirchsteig­er om flygeln på Gustavsvik­s herrgård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden