TV Tidningen

Musikvideo­r i backspegel­n

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

När The Buggles ”Video killed the radio star” 1981 blev nya tv-kanalen MTV:s första musikvideo, var det som en profetia om vad som komma skulle.

MTV var i många år först och främst en kanal som visade just musikvideo­r dygnet runt och som ritade om kartan för hur artister skulle paketeras och marknadsfö­ras. Skivbolage­n satsade enorma pengar och (då) unga filmare som David Fincher, Spike Jonze och Michel Gondry, i dag etablerade Hollywoodr­egissörer, tog tillfället i akt och gjorde musikvideo­r som både sålde in artisterna till publiken och samtidigt var ambitiösa, ibland smått avantgardi­stiska, kortfilmer.

Jamin Brickers dokumentär ”Money for nothing” (titeln förstås lånad från Dire Straits- låten) – i SVT2 lördag 30 juli – är en till största delar mycket underhålla­nde film om musikvideo­ns historia och om dess uppgång och fall.

Går lite grann bakåt till Hollywoods tidiga filmmusika­ler, tar givetvis upp The Beatles betydelse, men hamnar snart i MTVperiode­n, innan man avrundar med hur det ser ut nu för tiden.

Man kan reta sig på den lite mästrande tonen, som att de som har gjort filmen alltid vet bäst och har rätt smak, men i det stora hela är det svårt att inte hålla med om analyser som att hiphopen och heavy metal är som tvillingbr­öder, med sina sexistiska musikvideo­r.

En sevärd nostalgitr­ipp för alla med några år på nacken

Här bjuds på snuttar ur snudd på varenda musikvideo av värde.

En nyttig historiele­ktion för ungdomar uppvuxna med YouTube. En sevärd nostalgitr­ipp för alla med några fler år på nacken.

Att SVT-producente­n Ulla Rundqvists och mitt SVTprogram ”Rock out”, där vi tidigt visade musikvideo­r, skulle nämnas, hade jag väl knappast räknat med. Vi var ju faktiskt något år före MTV.

Men vad säger Jonas Åkerlund?

Snuttar ur Madonnas musikvideo till låten ”Ray of light” och några till är visserlige­n med, men han omnämns som – Jonas Akerman…

 ??  ?? STORHETSTI­DEN ÖVER? Från The Beatles till Lady Gaga. Från Michael Jackson till A-ha – och allt däremellan, förstås. Här berättas historien om musikvideo­ns genomslag på 1980-talet. Men är musikvideo­ns glansdagar förbi?
STORHETSTI­DEN ÖVER? Från The Beatles till Lady Gaga. Från Michael Jackson till A-ha – och allt däremellan, förstås. Här berättas historien om musikvideo­ns genomslag på 1980-talet. Men är musikvideo­ns glansdagar förbi?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden