TV Tidningen

”Vi lyfter varandra med allsång”

Sonja Aldén rivstartar efter mammaledig­heten. På måndagen står hon på scenen i ”Lotta på Liseberg” med en nyskriven låt. – De här programmen är ren och skär glädje och kärlek, säger hon.

- Pernilla Norin afb@tt.se

Efter ett halvårs mammaledih­et med sin dotter Ninni är sångerskan Sonja Aldén tillbaka i rampljuset. Under sommaren kombinerar hon sina framträdan­den med familjesem­ester.

Hyllar Ted Gärdestad

I juli medverkade hon i ”Allsång på Skansen” och nu är hon gäst hos ”Lotta på Liseberg”. Sedan följer en miniturné med föreställn­ingen ”Sol, vind och vatten” som är en hyllning till Ted Gärdestad. Det är ingen tillfällig­het att det är just allångspro­grammen som lockat henne.

– Det är fantastisk­t att få göra de här programmen som bara är ren och skär glädje och kärlek. I dag finns det en hel del plojprogra­m på tv. Ibland kan jag undra: ”Får wdet här verkligen sändas?” Men allsången är bara glädje, det finns inget utröstning­smoment utan det är bara ren underhålln­ing! Ordet underhålln­ing betyder egentligen att ”hålla under”, att bära upp varandra med glädje. Och det gör man med allsång, vi lyfter varandra tillsamman­s.

Filar på nytt album

Det är andra gången som Sonja är gäst i ”Lotta på Liseberg”, senast medverkade hon 2012. Den här gången kommer publiken att få höra henne sjunga låten ”Sommarens sista dag” från nya skivan som hon planerar att släppa nästa år.

– ”Sommarens sista dag” är en lite annorlunda kärlekssån­g. Den handlar om att vägen till lycka inte är alldeles spikrak alla gånger utan mer ”okej, det är så här och allt är inte självklart”.

Att publiken bänkar sig framför Lisebergs scen varje måndag hela sommaren förvånar inte Sonja Aldén.

– Det Lotta Engberg gjort för allsången är fantastisk­t. Nu finns två tv-sända allsångspr­ogram i Sverige. Jag blir lika glad av att uppträda på båda ställena. Lotta går rakt igenom rutan och hon kan verkligen sprida glädje. Det är inte alla som kan det.

Vill bevara musikarvet

Som gästartist vill Sonja vara en del av den glädjen. Ett av momenten i programmet är att gå runt med mikrofonen och låta publiken delta.

– Det brukar vara rätt lätt att hitta folk som vill sjunga, men vissa personer glider längre och längre ner i stolen och gömmer sig bakom bladet. Då brukar jag inte vara taskig och gå på dem.

Sångerna som sjungs i programmet är oftast trallvänli­ga med refränger som folk känner igen.

– Samtidigt är det roligt om det är låtar som inte sjungs så ofta, som ”Det är dans på Brännö brygga”. Ett stort plus med allsångspr­ogrammen är att sånger som annars faller i glömska lyfts fram. Det blir ett sätt att bevara musiktradi­tionen, säger sångerskan och låtskrivar­en

Ibland kan jag undra: ’Får det här verkligen sändas?’

 ??  ??
 ??  ?? Lotta Engberg.
Lotta Engberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden