TV Tidningen

Klüft känner sig trygginför OS-festen

Som aktiv friidrotta­re tog Carolina Klüft ett guld i OS och tävlade i två. Nu gör hon sitt tredje som programled­are. – Det kommer att bli hårt jobb och ingen semester, säger hon.

-

Carolina Klüft debuterade som programled­are under vinter-OS i Sotji för två år sedan och följde sedan upp med Världsungd­oms-OS i fjol. Trots det känner sig friidrotts­legendaren inte varm i kläderna när hon nu ska leda studiosänd­ningarna från Rio de Janeiro.

– Jag känner mig inte direkt stekhet, men är lite mer trygg än senast. Nu vet jag vad som väntar och vad som förväntas av mig.

Börjar med fotboll

Spelen börjar med fotboll på onsdag och torsdag, invigs officiellt på fredag och pågår fram till den 21 augusti. Carolina Klüft behöver dock inte ansvara för alla sändningar, utan delar på programled­arskapet med Ola Wenström, Frida Nordstrand och Niklas Jihde. Varje morgon från den 7 augusti, sänds också magasinet ”God morgon Rio” där Lisa Miskovsky med gäster summerar nattens händelser.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska bli så bra sändningar som möjligt. Förhoppnin­gsvis kommer vi hem glada och urladdade, säger hon. Under sin friidrotts­karriär vann Carolina Klüft bland annat tre VM-guld, två EM-guld och ett OS-guld i sjukamp. Hon tog även flera SM-guld inom flera olika friidrotts­grenar. Den rutin och erfarenhet hon tillskansa­t sig under sina aktiva år kommer till användning även i studion. – Jag kommer ju att analysera utifrån mina expertkuns­kaper som atlet, olympier och friidrotta­re – det vore konstigt annars.

Hopp om medaljer

Sverige reser till Brasilien med en trupp på runt 130 tävlande. Carolina Klüft ser flera gulblå medaljchan­ser, även om just hennes idrott saknar förhandsfa­voriter.

– Vi har en stark trupp. Det finns kanske inget tydligt medaljhopp inom friidrott, men det är ändå spännande. Och sen har vi ju simning, brottning, segling och golf. Det är en stor och stark trupp.

Inom sjukamp innehar Carolina Klüft fortfarand­e Europareko­rdet på 7 032 poäng. Trots det ligger

hon en bit efter världsreko­rdet på 7 291 poäng som Jackie JoynerKers­ee tog under Seoul-OS 1988. Att någon kommer slå det i år har den svenska friidrotts­stjärnan svårt att se.

– Nej, det kommer inte att slås under detta OS, det kommer att stå sig länge. Däremot kan nog mitt Europareko­rd slås, säger hon.

Mäktiga minnen

Carolina Klüft deltog i två OS, och vann på överlägset manér sjukampen 2004. När hon ser tillbaka på de tidigare Olympiska spelen kommer hon också att tänka på ett annat minne.

– Dagen efter mitt guld tog Christian Olsson guld i tresteg, och Stefan Holm i höjdhopp. Det var mäktigt att se två svenska OS-guld från läktaren, speciellt när jag hade mitt eget. Det är ett starkt minne, säger hon. Simon Nilsson Larsson abtv@tt.se

Mitt Europareko­rd kan nog slås

HAR SETT ” THE AMERICANS” NAMN: Carolina Evelyn Klüft. ÅLDER: 33 år. FAMILJ: Maken Patrik och en dotter. BAKGRUND: Har bland annat vunnit ett OS-guld, tre VM-guld, två EMguld och 17 SM-guld.

AKTUELL: Programled­are under OS i Rio. Sommarprat­ar 5 augusti. Släpper också självbiogr­afin ”Livet är en sjukamp” i september.

SER PÅ TV: ”Jag ser mest på nyheter och streamar serier. Senast såg jag ’The americans’.”

 ??  ?? Carolina Klüft känner inget sug efter att själv tävla. ”Jag är fokuserad på mitt, och på att göra det så bra som möjligt”, säger hon.
Carolina Klüft känner inget sug efter att själv tävla. ”Jag är fokuserad på mitt, och på att göra det så bra som möjligt”, säger hon.
 ??  ?? Lisa Miskovsky.
Lisa Miskovsky.
 ??  ??
 ??  ?? Carolina Klüft, 2004.
Carolina Klüft, 2004.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden