TV Tidningen

Hon blev filmarens räddning

Flickan som räddade mitt liv

-

20.00

Han lämnade sin gravida fru i Sverige för att rapportera om oskyldiga människors flykt från IS i sitt hemland irakiska Kurdistan.

Resultatet blev dokumentär­en ”Flickan som räddade mitt liv”. Dokumentär­filmaren och fotografen Hogir Hirori var själv bara 19 år när han 1999 flydde till Sverige från Duhok i Kurdistan. När han nu återbesöke­r sitt hemland är över 1,4 miljoner människor på flykt. I kaoset träffar han elvaåriga Souad, en flicka som är svårt sjuk och i akut behov av läkarhjälp. Hon har inte ätit på flera dagar. – Det blev en chock för mig. Hon är precis som jag, tänkte jag. Jag kunde inte lämna henne där, säger Hogir Hirori. Det är tänkt att Hogir ska följa med en hjälphelik­opter till de krisdrabba­de Shingalber­gen men han bestämmer sig för att stanna vid Souads sida. Bara några timmar senare får han reda på att helikopter­n kraschat vid berget. Flickan Souad räddade hans liv. Men hon försvinner i tumultet och Hogir inleder ett desperat sökande efter henne. En jakt som pågår i månader.

– Jag såg mig själv i henne. Jag var också sjuk när jag flydde från kriget och jag var bara tvungen att hitta henne.

Filmen som hade världsprem­iär på Göteborgs filmfestiv­al i februari belönades med Angelospri­set och har fått starka reaktioner.

– Många har hört av sig och vill hjälpa de drabbade.

 ??  ?? Hogir Hirori.
Hogir Hirori.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden