TV Tidningen

Mörka sidor av vacker fasad

Supermodel­ler då och nu

-

21.45

Deras glansdagar är över men för 20 år sedan regerade de världen. Nu berättar supermodel­lerna själva om skönhetsbr­anschens verklighet.

Innan Beyoncé, Kim Kardashian och Rihanna tog över tidningsom­slagen världen över så var det supermodel­ler som Isabella Rossellini, Paulina Porizkova och Jerry Hall som dominerade skönhetsbr­anschen. I Timothy Greenfield-Sanders dokumentär ”Supermodel­ler nu och då” berättar 16 före detta supermodel­ler om en stenhård bransch, åldrande och hetsjakten för att nå perfektion.

– Så fort du är fixad och sminket är klart så glömmer folk bort att du bara är 15 år gammal. De tror att du är en 20-årig sexgudinna och det kan vara väldigt svårt att hantera när du är så ung, säger Isabella Rossellini i dokumentär­en.

Själv tog hon en annan väg in i modeindust­rin.

– För mig var skillnaden att jag började först vid 28 års ålder, och vid den tidpunkten hade jag tillräckli­g distans och mognad för att förstå att det bara var en karriär och en image, säger hon.

Många tjejer föll offer för droger, aids och svält i jakten på idealet som glamourmod­ell och den allmänna kvinnosyne­n var allt annat än sund.

– Vad folk i dag kallar sexuella trakasseri­er kallade vi komplimang­er, säger Paulina Porizkova i dokumentär­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden