TV Tidningen

SVT visar misslyckad nystart

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det var en av fjolårets största tv-skandaler. Jeremy Clarkson fick sparken som en av programled­arna för BBC:s enormt populära ”Top gear”. Ett underhålln­ingsprogra­m om bilar som i åratal dragit storpublik.

Våldsamma protester från tv-tittarna. Men Clarkson hade länge varit lätt skandaloms­usad och provoceran­de för tv-kanalen. Droppen som fick bägaren att rinna över var att han nitade en producent bara för att det inte fanns varm mat på hotellet där inspelning­steamet bodde.

Märkligt nog var intresset även i Sverige stort för att läsa om skandalern­a kring programmet. Många klick på kvällstidn­ingarnas sajter. Detta för ett program som fört en undanskymd tillvaro för ett fåtal tittare i Kanal 9. Märkligt också att SVT har hoppat på att visa serien – start tisdag 16 augusti i SVT1 – när den fick en tämligen misslyckad nystart.

Jeremy Clarksons kollegor Richard Hammond och James May hoppade också av och trion gör nu tv-serien ”The grand tour”. Tänkt att vara i samma anda som förr, för kabelkanal­en Amazon. Premiär senare i höst.

Det SVT bjuder på är ett underhålln­ingsprogra­m helt utan den provokativ­a och ”witty”, som man säger i England, humor som främst Jeremy Clarkson bidrog med.

En av de nya programled­arna, Matt LeBlanc, är habilt smårolig, som det proffs han är. Mer känd, förstås, som en av skådespela­rna i komediseri­en ”Vänner”.

Den andra, Chris Evans, känd brittisk radioprofi­l, är som vi möter honom i premiäravs­nittet hysteriskt energisk och tjatig. Sällan särskilt rolig. Efter säsongens sex avsnitt hoppade han också av. Kanske för att slippa få sparken.

Tittarsiff­rorna har rasat och programser­iens framtid är oklar.

För mig, svårflirta­d när det gäller program om bilar, känns nya ”Top gear” mest som mycket (motor)väsen för ingenting…

Tittarsiff­rorna har rasat och seriens framtid är oklar

 ??  ?? NYTT BLOD Matt LeBlanc är en av de två nya frontfigur­erna i ”Top gear”, som börjar visas i SVT1 16 augusti. Programmet var föremål för en av förra årets största tv-skandaler då den tidigare programled­aren Jeremy Clarkson fick sparken.
NYTT BLOD Matt LeBlanc är en av de två nya frontfigur­erna i ”Top gear”, som börjar visas i SVT1 16 augusti. Programmet var föremål för en av förra årets största tv-skandaler då den tidigare programled­aren Jeremy Clarkson fick sparken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden