TV Tidningen

Lill Lindfors manar till medkänsla

Hon summerar 55 år som artist i en ny dokumentär. Men först gästar Lill Lindfors säsongens sista ”Allsång på Skansen”. Där vill hon rikta ljuset mot flyktingkr­isen.

- Johan Brännström afbtv@tt.se

Jag hade aldrig haft en så lång karriär om jag bara hade sjungit

Det är femte gången hon medverkar i programmet och hon är inte sen att hylla programled­aren Sanna Nielsen.

– Hon har gjort ett jättefint jobb. Hon är härlig, säger Lill Lindfors.

Bland sina egna favoritfra­mträdanden på Skansen nämner hon ett 1998 där hon dök upp som en överraskni­ng.

– Det var ett nummer med Skärgårdsp­ojkarna. Jag presentera­des som ”Maj Byström”. Sedan minns jag ”En man i byrån” med Robert Gustafsson, där vi

busade lite.

Är socialt engagerad

Den här gången vill hon dock slå an en allvarliga­re ton. Tillsamman­s med John Lundvik ska hon framföra Elvis- låten ”Walk a mile in my shoes”.

– Texten handlar om att sätta sig in i en annan människas situation. Jag tyckte att den låg bra i tiden.

Hon är kritisk till hur Sverige har blivit 2016.

– Jag tycker att vi har svikit flyktingar­na. Ingen verkar ha tänkt sig in i vad som skulle kunna hända. Och sedan att skärpa reglerna för anhöriginv­andring, det tycker jag är sorgligt.

Att Lill Lindfors är socialt engagerad är omvittnat. Hon är Unicef-ambassadör, stöttar barnhem i Brasilien och sitter i styrelsen till Teskedsord­en som arbetar för mångfald och tolerans.

– Jag har nog alltid varit det. Jag har ju en möjlighet att hjälpa till att sätta vissa frågor i fokus. Det är ett sätt att använda mitt kändisskap, säger hon.

Präglad av Brasilians­ka toner

Framför allt var det en resa som öppnade hennes ögon. 1966 hade hon och Svante Thuresson kommit tvåa i Eurovision song contest med ”Nygammal vals”. – Jag och Bengt

Arne Wallin, som skrev musiken, blev bjudna till Melodifest­ivalen i Rio. Där såg jag gatubarnen som satt och tiggde, och den enorma kontrasten mellan rikedom och fattigdom.

Men resan väckte också en passion för brasilians­k musik som kom att prägla en stor del av hennes musikalisk­a karriär. I dag är hennes lust till musiken lika stark, trots att hon fyllt 76. Hon firar dessutom 55 år som artist vilket uppmärksam­mas med en kommande dokumentär.

– Det blir återblicka­r från Helsingfor­s, där jag växte upp, men också klipp ur program som jag medverkat i, säger Lill Lindfors.

Mångsidigh­eten är viktig

Faktum är att just när vi når henne sitter hon i sin bil med en kartong full av gamla videoband, på väg hem till Öland.

– Jag tänkte ta mig tid att gå igenom allt nu. Kanske får jag lust att plocka ihop något jag hittar till en ny föreställn­ing. Eller så lägger jag av, säger hon med ett skratt. Har du haft sådana tankar?

– Det är klart de finns. Det får inte bli pinsamt. Jag är medveten om att jag inte kan sjunga det jag gjorde när jag var 35. Jag måste göra material som är trovärdigt för min ålder.

Det är också en av nycklarna till hennes långvariga popularite­t: mångsidigh­eten. Utöver artist kan hon titulera sig skådespele­rska, programled­are, barnboksfö­rfattare, teaterdire­ktör och föreläsare.

– Jag hade aldrig haft en så lång karriär om jag bara hade sjungit.

 ??  ?? Lill Lindfors säger att hennes medverkan i ”Så mycket bättre” gjorde att en ny generation upptäckte henne. ”Det är fler ungdomar som känner igen mig än tidigare. Men det är i huvudsak min generation som kommer till konsertern­a.”
Lill Lindfors säger att hennes medverkan i ”Så mycket bättre” gjorde att en ny generation upptäckte henne. ”Det är fler ungdomar som känner igen mig än tidigare. Men det är i huvudsak min generation som kommer till konsertern­a.”
 ??  ?? John Lundvik.
John Lundvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden