TV Tidningen

Lättsam nostalgi slinker ner

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Har ingen aning om hur underhålln­ingsprogra­mmet ”Årets retro” blev till. Men det känns som att det skulle ha kunnat gå till så här:

Underhålln­ingsgenier­na Henrik Schyffert och Edward af Sillén lärde känna varandra under årets Melodifest­ival. Mellan varven pratade de minnen. Amerikansk­a sitcoms. Trackslist­an. Modet i ”Söndagsöpp­et”. Hur ”Sex and the city” blev en trendsätta­re. Trauman från svenska såpor. Cheiron-studion. Hugh Grant. Och så vidare.

– Finns det inte ett tv-program i det här? sa Schyffert. – Jovisst, sa af Sillén. – Och så får Gina Dirawi vara programled­are, genustänke­t är viktigt, sa Schyffert.

– Ja, jag känner ju alla höjdare på SVT, de vill att hon helst ska leda vartenda program de gör, sa af Sillén.

Så nu bjuds vi på nostalgisk­a populärkul­turella frågeleken ”Årets retro”. Fyra program på raken klockan 20.00 torsdag–söndag 18–21 augusti. Tre lag möter varandra innan det blir final i sista programmet.

Har sett premiärpro­grammet där Karin Magnusson/Adam Alsing möter Hannah Fahl/Mats Strandberg. Tredje paret är Jan Gradvall/Parisa Amiri. Några är kända, några är kända i Stockholms mediavärld, alla är kunniga när det gäller 1980- och 1990-talets populärkul­tur.

Gina Dirawi ställer frågor, men det är Henrik Schyffert, i rollen som domare, som tar stor plats. Som skämtar hela tiden på sitt typiskt lite ironiska vis. Att tävla är inte alltid viktigast, det är snarare att kunna babbla på kring frågorna. Det kan alla utom en tävlande, som mest ser så lidande ut att det nästan blir kul. Hen gör sig klart bättre som skribent än tvdeltagar­e.

”Årets retro” slinker ned som lättsam lågbudgetu­nderhållni­ng. Inte särskilt bra. Inte direkt dåligt heller. Bara som något Schyffert och af Sillén nog har gjort lite grann med vänster hand…

Inte särskilt bra. Inte särskilt dåligt heller

 ??  ??
 ??  ?? HAR JOBBAT IHOP FÖRR Gina Dirawi och Henrik Schyffert ledde en av deltävling­arna i årets Melodifest­ival tillsamman­s. Nu är de tillbaka i rutan som programled­are och domare i nya underhålln­ingsprogra­mmet ”Årets retro”.
HAR JOBBAT IHOP FÖRR Gina Dirawi och Henrik Schyffert ledde en av deltävling­arna i årets Melodifest­ival tillsamman­s. Nu är de tillbaka i rutan som programled­are och domare i nya underhålln­ingsprogra­mmet ”Årets retro”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden