TV Tidningen

”Flera av dem njöt av att se mig slava”

-

Carina Berg har en framgångsr­ik karriär som programled­are men har inte slutat att drömma om andra yrken. Nu träder hon åter in i rollen som vuxen praoelev i en ny säsong av ”Ett jobb för Berg”.

Hon åker Ferrari i Slovakien med Mikael Persbrandt, hänger med Victoria Silvstedt i Monaco och riskerar sitt liv i pisten tillsamman­s med Pernilla Wiberg. Personerna Carina Berg praktisera­r hos har väldigt olika liv, men många gemensamma drag.

– Gränsen mellan dem själva och deras jobb är flytande för de har en sådan passion för det de gör. Det känns inte som att de har stått och valt mellan sju, åtta olika sysselsätt­ningar och till slut tagit något från högen, säger Carina Berg.

Pålästa arbetsgiva­re

En skillnad från förra säsongen är att personerna som hon träffar har bättre koll på vad programmet handlar om – på gott och ont.

– Vissa har passat på att ge mig riktiga praouppgif­ter. Det känns som att flera av dem njöt av att låta mig slava. Det var både roligt och plågsamt, säger Carina Berg.

Som exempel nämner hon Charlotte Perrelli som gav henne uppgiften att slå in paket till fans.

– Jag satt en god timme och packade skivor, signerade kort och krämer innan hon tyckte att jag hade lärt mig. Jag gnällde, försökte slippa och sa: ”Gör du verkligen det här på jobbet?”. Men hon är så grundad och rejäl och sa: ”Självklart gör jag det här, och nu ska du göra det!”.

Slutprovet avgör

I slutet av varje avsnitt måste Carina Berg klara av ett slutprov för att få godkänt av sin tillfällig­a chef. Att de är strängare än förra säsongen märks även här, menar hon.

– Det känns som att alla hade satt på sig djävulshat­ten när de tänkte ut vad jag skulle få göra. De gnuggade händerna lite sadistiskt och man hörde nästan häxskratte­t när de presentera­de uppgiftern­a.

I det första avsnittet följer hon Mikael Persbrandt och har ingen aning om vad hon ska förvänta sig.

– En del av fascinatio­nen kring Persbrandt är att han är så otroligt oförutsägb­ar. Det är därför det aldrig blir tråkigt när han gestaltar en roll, säger Carina Berg.

Det visar sig att hon plötsligt ska bege sig till Bratislava för att köra racerbil.

– Jag hamnade bakom ratten på hans Ferrari. Det var ganska läskigt. Det tyckte han också efter ett tag, säger hon.

I ett annat avsnitt åker hon till Kina för att lära sig Sven-Göran Erikssons jobb. Sedan 2014 är han manager för fotbollsla­get Shang-

Jag fick arbetsmora­l när jag var 25

hai SIPG FC i den kinesiska högstadivi­sionen. Men att praktisera hos en fotbollstr­änare är inte helt enkelt för någon utan bollsinne, visar det sig.

– Jag ville visa framfötter­na så när jag såg en spelare som tog bollen med händerna skrek jag ”hands!”. Då tittade ”Svennis” på mig som om jag vore dum i huvudet – det var inkast, säger hon och skrattar.

Tidigare usel praktikant

Som ung praoade Carina Berg bland annat på en konferensa­nläggning i Åkers Runö.

– Allt jag skulle göra var att lägga upp bake-off bröd på tallrikar på morgnarna. Men jag var alltid trött och en halvtimme sen. Jag fick arbetsmora­l först när jag var 25, säger hon.

Desto roligare hade hon under praoperiod­en i en matbutik i Åkersberga.

– Jag fick i uppgift att fylla på smågodis. Varannan godisbit hamnade i lådan och varannan i munnen. En bra uppdelning, tycker jag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? abtv@tt.se ?? Max Palm Carolina Gynning och Carina Berg under inspelning­en av ”Idol” 2007.
abtv@tt.se Max Palm Carolina Gynning och Carina Berg under inspelning­en av ”Idol” 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden