TV Tidningen

Ingvar Carlsson berättar allt

Folkhemspo­jken – en film om Ingvar Carlsson

-

20.00

Ingvar Carlsson gick från arbetarkla­ss till statsminis­ter. I en ny dokumentär öppnar han upp om sitt liv, politiken och om mordet på vännen Olof Palme. Ingvar Carlsson är kanske den nu levande person som har djupast och längst perspektiv på svensk politik under efterkrigs­tiden. I ”Folkhemspo­jken – en film om Ingvar Carlsson” visar den förre statsminis­tern för första gången upp delar av sitt liv som han har skyddat från utomståend­e. Journalist­en Lars Olof Lampers, som tidigare gjort personport­rätt på Astrid Lindgren och Olof Palme, tycker att filmen har lyckats fånga den tillbakadr­agne politikern väl.

– Jag tror att han öppnar sig mer i den här filmen än han någonsin har gjort tidigare. Man ser hur traumatisk­t det är för honom att prata om pappans död. Han har nog öppnat sig så mycket som det är möjligt.

Ingvar Carlsson föddes när folkhemmet sjösattes och socialdemo­kratin tog makten. Dokumentär­en, redigerad tillsamman­s med Lena Thompson, handlar inte bara om statsminis­terns liv utan också om hur Sverige har utvecklats de senaste 80 åren och hur det politiska samhället har sett ut.

För första gången berättar hustrun Ingrid och döttrarna Ingela och Pia om livet med Ingvar Carlsson. Vi får även se foton ur familjens privata album.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden