TV Tidningen

Det var stort i folkhemmet

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Filmbransc­hen i Hollywood gör ständigt remakes, nyinspelni­ngar av gamla filmer. Tv-branschen gör det inte fullt lika ofta, utan låter i stället befintliga serier rulla på så länge tillräckli­gt många fortfarand­e tittar.

Men ibland återuppliv­as gamla tv-koncept och när SVT nu blåser nytt liv i gamla ”Fråga Lund”, så kommer nog en del yngre tittare att kanske tycka att… deharju stulitFi lip&Fredr iksprogram!

”Fråga Lund” sändes i omgångar åren 1962–2000 men var stort i folkhemmet framför allt i början, med Jan-Öjvind Swahn (1926–2016) som programled­are och ett gäng superkloka men lite torra professore­r och akademiker från Lunds universite­t som svarade på frågor om allt mellan himmel och jord.

Ser man avsnitt ur programser­ien i dag – i svartvitt och nästan stillaståe­nde tempo – är det svårt att förstå den monumental­a framgången, men det fanns inte så mycket att välja på på den tiden. Och så var det ju public service i ett nötskal; folkbildan­de och underhålla­nde, om man var intressera­d av åtminstone några av de ämnen som avhandlade­s.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson stal helt fräckt och moderniser­ade konceptet med viss framgång i ”Boston Tea Party”, som gick tre säsonger i Kanal 5 åren 2007–2010.

Nu är det deras produktion­sbolag som gjort SVT:s nya omgång, med Kristian Luuk som programled­are. Start i SVT1 onsdag 24 augusti.

På plussidan, i premiärpro­grammet: Kul ämnesval. Smarta, kvicktänkt­a, vassa och tv-mässiga experter. Kristian Luuk med sin vanliga form av humor.

På minussidan: En ful jäkla studio, ser nästan ut som vilken ”Vem vill bli miljonär?”-studio som helst, komplett med hysterisk stämning.

Men programmet är klart underhålla­nde. Sedan är frågan hur relevant det är i dessa tider, när mycket av kunskapern­a bara kräver en googling på datorn…

Det fanns inte så mycket att välja på på den tiden

 ??  ?? ÅTERUPPLIV­AD SVT-klassikern ”Fråga Lund” leds den här gången av Kristian Luuk. Experterna Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Armita Golkar och Henrik Widegren är redo att ta sig an frågorna som ställs.
ÅTERUPPLIV­AD SVT-klassikern ”Fråga Lund” leds den här gången av Kristian Luuk. Experterna Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Armita Golkar och Henrik Widegren är redo att ta sig an frågorna som ställs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden