TV Tidningen

”Det är både en yttre och inre resa”

- Kalle Stjärne abtv@tt.se

Det är åttonde säsongen som Anne Lundberg leder ”Landgång”. Även om hon redan har varit på en massa olika ställen finns det nya saker att upptäcka och göra, exempelvis en bestigning av Kilimanjar­o.

– Det är både det värsta och det häftigaste jag har gjort, säger hon.

Årets säsong av ”Landgång” består av fler avsnitt än tidigare och tog nästan ett år att spela in. För Anne Lundberg var det därför viktigt att hitta ännu mer spännande miljöer att besöka än tidigare.

– Det måste vara en sluten värld som man inte har tillgång till som tittare. Och man får lära sig om platserna genom kocken och maten. Men vi vill ju inte bara resa utomlands utan också hitta svenska miljöer och skildra dem inifrån.

Svårt att andas

Under årets säsong besöker Anne Lundberg bland annat Abu Dhabi i Förenade Arabemirat­en, Napa Valley i USA och Venedig i Italien. Men den största fysiska utmaningen kom nog när hon, tillsamman­s med en grupp ledd av Ola Skinnarmo och Robin Trygg, besteg Afrikas högsta berg, Kilimanjar­o.

– Det är både det värsta och det häftigaste jag har gjort. Jag har ju sprungit några maraton och jag gillar att utmana mig själv. Jag tänkte att det här fixar väl jag. Men det är faktiskt det tuffaste jag har varit med om. Det är värre än både maraton och att föda barn. Kilimanjar­o reser sig 5 892 meter över havet. Anne berättar att det är väldigt individuel­lt hur den höga höjden påverkar dig som person. Men för henne blev det väldigt svårt att andas. Att hon har astma spelade så klart in också. – Det var jättetufft, men också helt fantastisk­t. Det tar sex dagar att gå upp och två dagar att gå ner. Man går igenom fyra olika klimatzone­r på vägen upp. Det är ju världens högsta fristående berg. Man går många långa stycken helt under tystnad för man kan inte prata. Luften är så tunn så den räcker inte både till att prata och att gå, säger hon.

Sena drömmar

Gruppen som gjorde bestigning­en bestod av 16 personer. Anne, tillsamman­s med tv-teamet, valde att följa några av dem lite närmare.

– Det är en yttre resa att bestiga ett berg, men det är också väldigt mycket en inre resa. För några av dem som gjorde det betydde det extra mycket. Vi följde bland andra en 73-årig man som hade bestämt

sig för att visa att livet inte tar slut bara för att man fyllt 70. Man kan fortsätta att förverklig­a sina drömmar och göra det man tror på om man bara vill det tillräckli­gt mycket.

Positiva tankar

Att bestiga ett berg är inte bara en fantastisk upplevelse, det leder också till lärdomar om en själv menar Anne Lundberg.

– Man lär sig att man klarar mer än vad man tror. Att det går att tänka bort negativa tankar. Det kanske låter flummigt, men Robin Trygg, som är den enda svensk som bestigit Mount Everest från både nord- och sydsidan, höll världens brandtal när vi skulle bestiga toppen.

Anne Lundberg berättar att Robin Trygg sa att de alla hade tänkt negativa tankar under klättringe­n. Men nu skulle de veta att det inte finns en enda negativ tanke som hjälper dem att ta sig till toppen. När tankarna kommer, låt dem passera och ersätt dem med en positiv tanke.

– Det är en teknik som har satt sig hos mig. Det kan man faktiskt göra när man ska göra vad som helst som kan tyckas tråkigt eller jobbigt, säger hon.

Det är värre än att föda barn

 ??  ??
 ??  ?? Skinnarmo.
Skinnarmo.
 ??  ?? Trygg.
Trygg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Anne 2007.
Anne 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden