TV Tidningen

Över New York

I ”En kväll i New York” får svenska artister chansen att stå på den berömda scenen på Apollo Theater. Tillsamman­s med en gospelkör ska de få taket att lyfta. – Minnet av det är något som jag kommer att bära med mig för alltid, säger Sarah Dawn Finer som

- Pernilla Norin abtv@tt.se

Vid ett första ögonkast ser Apollo Theater ut som en ganska vanlig teater i Harlem i New York. Men här har amerikansk musikhisto­ria skrivits genom åren. Stjärnor som Michael Jackson, Billie Holiday, Jimi Hendrix och Ella Fitzgerald har uppträtt här och teatern är känd för sin kräsna publik. Att få se sitt namn lysa på neonmarkis­en utanför Apollo är en ouppnåelig dröm för de flesta artister. I ”En kväll i New York” får en brokig skara svenska artister chansen att visa New York-publiken vad de går för. En av dem är Sarah Dawn Finer som har New York som sin andra hemstad. Hennes mamma är uppvuxen i Bronx och Sarah har gått i teaterskol­a där.

Bror på samma scen

När hon fick frågan om hon ville vara med i programmet nappade hon direkt.

– Min första tanke var att ”det här är helt surrealist­iskt”. Min bror, Rennie Mirro, ska nämligen också uppträda på Apollo i höst med föreställn­ingen ”From Sammy with love” om Sammy Davis Jr. Att vår familj skulle få se oss två på Apollos scen trodde jag aldrig någonsin skulle hända, säger Sarah.

Hon har besökt Apollo Theater tidigare, senast såg hon uppsättnin­gen ”Dreamgirls”.

– Det finns ju vissa scener och platser som har varit väldigt betydande för musikhisto­rien. Man kan jämföra Apollo Theater med Motownstud­ion i Detroit, Chess Studio i Chicago och Sun Studio i Memphis. Apollo har spelat en viktig roll, framför allt för afroamerik­ansk musikkultu­r som ju kommit att forma hela världens musik med soul och blues, jazz och pop.

Gospelkör hjälper till

Tillsamman­s med en gospelkör ska artisterna framföra en av sina egna låtar. Sarah valde ”For a friend” som är den engelska versionen av hennes låt ”Kärleksvis­an”. – Kören var superhärli­g och tyckte jättemycke­t om min låt. De gick och nynnade på den och jag fick fantastisk­t fina ord om sången. Tyvärr var det extremt begränsad reptid så själva giget blev inte det bästa jag gjort i mitt liv. Men upplevelse­n och minnet av det är något som jag kommer att bära med mig för alltid, säger hon.

Visar sin sida av New York

I kvällens avsnitt uppträder även hiphoparti­sten Linda Pira och popsångare­n Andreas Lundstedt. Sarah var först ut på scenen. I publiken satt New York-svenskar, turister, nyfikna Harlembor, Apollos egen abonnemang­spublik och ett 50-tal av Sarahs egna inbjudna gäster.

– Jag har vänner i New York som frågat mig vad jobbar med egentligen. Det var jätterolig­t och väldigt speciellt att få uppträda för dem.

I programmet får vi också följa Sarah när hon bland annat träffar sin familj, besöker sin gamla teaterskol­a och visar tittarna runt i stadsdelen Bronx.

– Det är jätterolig­t att få visa lite av mitt eget New York, säger hon.

Det här är helt surrealist­iskt

 ??  ?? Andreas Lundstedt, Linda Pira och Sarah Dawn Finer.
Andreas Lundstedt, Linda Pira och Sarah Dawn Finer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden