TV Tidningen

”Jag får träffa många gamla idoler”

Vilken är Sveriges genom tiderna bästa film, bästa komiker, bästa artist och bästa sportögonb­lick? Det ska David Hellenius med hjälp av tv-tittarna ge svar på i det nya underhålln­ingsprogra­mmet ”Sveriges bästa”.

- Elina Borg-Björnström abtv@tt.se

När David Hellenius höll på att spåna fram temat till programmet ställde han sig en enkel fråga; ”Vad gillar folk?”.

– Jo, folk gillar sport, humor, film och musik, konstatera­de han.

Och just det blev grunden för ”Sveriges bästa” där han tillsamman­s med tittarna listar Sveriges genom tiderna största höjdpunkte­r. David beskriver programmet som en belöning till både tittarna och de personer som underhålli­t det svenska folket genom åren.

– Publiken ska känna att de får valuta för tiden framför tv:n. Två av programmen kommer att sändas i hela två timmar vardera, i stället för en timme, eftersom vi vill bjuda på mycket innehåll och många stjärnor, avslöjar David.

Vinnaren får en statyett

Tittarna har röstat fram en topplista på tio vinnare utifrån de fyra givna områdena. I programmet går David tillsamman­s med de inbjudna gästerna – som alla har en plats på listan – igenom klipp och minnen. Vinnaren av topplistan får gå hem med en statyett och den hedersamma titeln Sveriges bästa.

– Igenkännin­gsnivån är hög, lovar David. Det kommer att bli en nostalgisk hellördag med varje avsnitt, och hela familjen kan skratta åt gamla filmklipp eller häpna över ett sportminne.

Spelade in på video

På frågan om han själv är nostalgisk konstatera­r David att det kommer mer och mer med åldern.

– Jag minns så väl när videobands­pelaren kom, och hur spännande det var. Jag har många minnen från olika perioder i mitt liv som jag förknippar med gamla filmer. Och sport kan verkligen vara nostalgisk­t, där är det ju konkreta tidpunkter som man minns var man var och vad man gjorde just då.

Har själv prisats

David Hellenius själv har flera gånger fått pris för att vara just bäst i Sverige, fyra gånger har han vunnit tv-priset Kristallen för bästa manliga programled­are. Filmen ”Micke och Veronica”, där han spelar huvudrolle­n mot Izabella Scorupco, vann Guldbaggen Publikens pris 2014.

– Av utmärkelse­r och omnämnande­n jag har fått finns aldrig något finare än när det är publiken själv som ligger bakom. Det är bättre än om vilken subjektiv akademi som helst har bestämt vinnare.

Just det tror han även är anledninge­n till att så många kändisar har tackat ja till att gästa programmet.

Många tackade ja

– För många idrottare har det kanske inte alltid varit helt naturligt att ställa upp i underhålln­ingsprogra­m. Min uppfattnin­g är att det har blivit lättare att prata med sportstjär­nor, även utanför deras eget område, och jag är både glad och lite förvånad att så många har tackat ja att komma till programmet, säger David.

Han listar några av sportstjär­norna som egna höjdpunkte­r från inspelning­en av ”Sveriges bästa”.

– Det är otroligt stort att jag får träffa så många gamla idoler, summerar David Hellenius.

” Publiken ska känna att de får valuta för tiden framför tv:n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden