TV Tidningen

”Min uppgift är att ge Leif motstånd”

- Johan Brännström abtv@tt.se

Det var kriminolog­i professorn självs om ville ha henne till program ledarjobbe­t. Han hotade till och med att hoppa av om hon inte fick det. Sedan dess har han spridit lovord om henne inför i stort sett varje säsong.

– Det är roligt. Det är klart att jag blir jätteglad, jag tycker också att det funkar jättebra mellan oss. säger Camilla Kvartoft.

Hon vill dock inte ta åt sig något av äran för succén – i snitt har ”Veckans brott” haft 1,3 miljoner tittare i veckan.

– Jag tror att det i grund och botten är Leifs förtjänst. Han besitter en kunskap som är unik. Han är tydlig och slagkrafti­g och dessutom rolig mitt i allt. Min uppgift är att locka fram det i honom, ge honom lite motstånd.

Fler klassiska brottsfall

När den nya säsongen av ”Veckans brott” drar i gång är det mesta sig likt. Men några förändring­ar kommer att märkas.

– På senare tid har vi haft mer modeller och rekonstruk­tioner i studion där Leif visat hur ett brott gått till. Det kommer vi att utveckla ännu mer. Han kommer också att vara ute på brottsplat­ser och visa var saker har hänt.

Några omskrivna brottsfall kommer att dominera säsongen, framförall­t Sommarstug­emordet i Arboga, där en 41-årig kvinna och hennes pojkvän misstänks ha mördat hennes pappa i en sommarstug­a, och skjutninge­n i Göteborg där flera män öppnade eld inne på en restaurang. De kommer också att fortsätta ta upp klassiska brottsfall, bland annat Stenberg a pyromanen som härjade 1980.

– De klassiska inslagen är väldigt populära och är verkligen en skatt i SVT:s arkiv. De gamla svartvita filmerna säger också mycket om hur polisarbet­et såg ut då. Sedan får de en extra dimension av det faktum att Leif har träffat många av de som var med, säger Camilla Kvartoft.

Säpos arbete i Almedalen

I vanlig ordning kommer hon även att göra ett antal reportage.

– Jag skildrar bland annat Säkerhetsp­olisens arbete under Almedalsve­ckan. Jag har också varit hos flygpolise­n i Boden där de har fått nya helikoptra­r.

Han kommer att åka ut till brottsplat­ser

Camilla Kvartoft säger att hon har lärt sig mycket om polisarbet­e under åren med ”Veckans brott”.

– När jag började visste jag knappt vilka frågor jag skulle ställa. Jag har kommit in i en ny värld där jag verkligen fått lära mig hur en utredare tänker.

Vilket brott av de ni tagit upp har berört dig mest?

– Jag gjorde ett reportage om en man som förlorade sin hustru och som blev misstänkt själv. Det visade sig vara en älg som hade sparkat ihjäl henne. Det tog lång tid för polisen att lösa det. Mannen tvingades flytta från bygden. Det blev jag väldigt drabbad av, säger Camilla Kvartoft.

 ??  ?? De har blivit ett folkkärt radarpar i rutan – genom att analysera brott. Nu är Leif GW Persson och
Camilla Kvartoft tillbaka med den 13:e säsongen av ”Veckans brott”.
De har blivit ett folkkärt radarpar i rutan – genom att analysera brott. Nu är Leif GW Persson och Camilla Kvartoft tillbaka med den 13:e säsongen av ”Veckans brott”.
 ??  ?? Sten Johansson, den så kallade Stenbergap­yromanen, 1990.
Sten Johansson, den så kallade Stenbergap­yromanen, 1990.
 ??  ??
 ??  ?? Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT
 ??  ?? Camilla har lett flera partiledar­debatter. Den här är från 2013. ”P1 Morgon” 1998. 2010 började hon på tv med ”Veckans brott” och har sedan dess lett ”Agenda”, utfrågning­ar och valvakor. AKTUELL: Med ”Veckans brott”. SER PÅ TV: ” ’Jordskott’ och...
Camilla har lett flera partiledar­debatter. Den här är från 2013. ”P1 Morgon” 1998. 2010 började hon på tv med ”Veckans brott” och har sedan dess lett ”Agenda”, utfrågning­ar och valvakor. AKTUELL: Med ”Veckans brott”. SER PÅ TV: ” ’Jordskott’ och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden