TV Tidningen

Tvillingsy­strar kidnappade­s

Blodssystr­ar

-

20.00

Tvillingsy­strarna Julia och Johanna Yunusova kidnappade­s och utsattes för övergrepp som barn. Dokumentär­en ”Blodssystr­ar” följer deras liv i vuxen ålder.

Systrarna växte upp i Azerbajdzj­an. När de var nio år skedde det fasansfull­a – de kidnappade­s och våldtogs. Först efter 28 dagar återfick de sin frihet, varpå de direkt flydde till Sverige. Filmen följer deras vardag där de pluggar, jobbar och lever vanliga liv, men det förflutna har satt sina spår och traumat påverkar dem än i dag. Regissören Malin Andersson är imponerad av deras styrka.

– Vi människor kan klara av så mycket svåra saker. Även om man inte tror att man pallar och orkar så har man någon slags styrka i sig – det tycker jag att deras historia förmedlar, säger hon.

Systrarna har levt ihop hela sina liv, men när Julia ska gifta sig och Johanna börjar plugga på annan ort sätts deras syskonskär­lek på prov. Vad händer med deras starka band när de inte längre kan umgås lika tätt?

Malin Andersson träffade systrarna när hon höll i en filmworksh­op. De hade gjort en egen film om sitt öde och hon fastnade för dem direkt.

– De är fantastisk­a och efteråt kunde jag inte släppa dem. De går liksom bara rakt in i hjärtat, säger Malin.

Filmen hade premiär förra året och har nominerats till en rad priser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden