TV Tidningen

Pionjär som kan avskräcka

Kobra

-

22.00

Hans teckningar av leende läderbögar är världskänd­a– men hur omtyckt är egentligen konstnären Tom of Finland i hemlandet?

I säsongssta­rten av ”Kobra” beger sig Kristofer Lundström till vårt grannland för lära sig mer om Touko Laaksonen, mer känd som Tom of Finland. Konstnären, som dog 1991, producerad­e homoerotis­k konst som fick stor spridning.

– Hans rykte och status har bara ökat och ökat under de senaste åren. Han har alltid haft en stor skara följare i undergroun­dkretsar men nu finns han överallt, säger Kristofer Lundström.

Tom of Finlands motiv finns numera på allt från frimärken till sängkläder och servetter. Konsten som till en början var kontrovers­iell har nu blivit accepterad.

– Man är stolt över Tom of Finland som pionjär, samtidigt som innehållet kan avskräcka en del, säger Kristofer Lundström.

I programmet åker Kristofer Lundström dessutom till Los Angeles där han möter Durk Dehner, Touko Laaksonens vän och grundare av Tom of Finland Foundation.

Höstens säsong kommer även att bjuda på reportage om det amerikansk­a valet, afrofuturi­sm, elektronis­k musik på Kap Verde och mycket annat. Som vanligt är det många vitt skilda ämnen som avhandlas.

– Det ska finnas en botten och ett allvar men också göras med en hyfsat lätt hand, säger Kristofer Lundström om ingrediens­erna för ett perfekt ”Kobra”-avsnitt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden