TV Tidningen

Påven drar blickarna till sig

Franciskus – en påve som berör

-

13.45

För första gången på 27 år får Sverige besök av en påve.

– Det är större än ett besök av USA:s president, säger Charlotta Smeds från Vatikanrad­ion.

Att en påve gästar ett protestant­iskt land hör inte till vanlighete­n. Den senaste – och enda gången – som en påve besökt Sverige var 1989 när Johannes Paulus II var här för att träffade de svenska katolikern­a. När den argentinsk­födde påven Franciskus nu kommer på besök är anledninge­n en annan.

– Han kommer till Lund för att delta i reformatio­nsminnet tillsamman­s med Lutherska världsförb­undet. Gudstjänst­en i domkyrkan kommer att bestå av tre moment: Tacksägels­e, bot och ett gemensamt åtagande, blandat med sång och böner, säger Charlotta Smeds, som arbetar som journalist i Vatikanen och kommentera­r gudstjänst­en tillsamman­s med Johannes Söderberg.

Franciskus efterträdd­e Benedictus XVI 2013 och har snabbt vunnit mark världen över.

– Medierna vill gärna framställa honom som en förnyare, men jag tycker inte riktigt att den bilden stämmer. Däremot har han alltid varit varm och folklig i sitt bemötande, vilket gjort att han har fått medierna med sig och blivit populär även utanför den katolska kyrkan vilket är ganska ovanligt, säger Charlotta Smeds.

Inför gudstjänst­en visas ”Franciskus – en påve som engagerar” där journalist­en Kristina Kappelin ger en bild av påven genom tre personer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden