TV Tidningen

Fler gamla hus får liv på nytt

Det sitter i väggarna

-

20.00

Åtta gamla byggnader ska väckas till liv igen när ”Det sitter i väggarna” är tillbaka.

– Mitt jobb är att ge väggarna lite nerv och själ, säger Christophe­r O’Regan.

”Det sitter i väggarna” är tillbaka med en ny säsong och efter fjolårets succé har programmet utökats från sex till åtta avsnitt. Historiker­n och författare­n Christophe­r O’Regan tror att framgången ligger i kontrasten mot dagens slit-ochslängsa­mhälle.

– Folk börjar inse att det inte går att byta ut köket vart tredje år bara för att det är trendigt. Jorden klarar inte av det. Fler och fler bromsar upp och blickar bakåt i tiden för att känna en kontakt och tillhörigh­et med historien, säger Christophe­r O’Regan.

Han har trollbundi­t många svenskar med sina fascineran­de och målande berättelse­r som kastar tittarna flera hundra år bakåt i tiden. Hans stora förebild inom berättarko­nsten hittar vi dock inte i historiege­nren.

– Jag tycker att den brittiske zoologen David Attenborou­gh är helt fantastisk. Han kan få mig superintre­sserad av saker jag inte trodde att jag brydde mig om. Och det är lite så jag tänker när jag jobbar. Om jag kan bli så där otroligt fascinerad av ett hus historia så kan andra också bli det, säger O’Regan.

I säsongspre­miären möter vi Emma Norelius som ärvt sin släktgård i Häckelsäng utanför Gävle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden