TV Tidningen

Mer kredd åt journalist­erna

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.seva

Inget ont om ”Så mycket bättre” och andra lättsmälta underhålln­ingsprogra­m. Men ibland skadar det inte att höja blicken lite grann och se något med lite mer tuggmotstå­nd. Program som engagerar mer på djupet. Som gör oss klokare.

En sådan programser­ie närmar sig nu sitt slut. En annan är inne på sin 14:e säsong.

”Kultur i farozonen” har denna säsong varit ett, minst sagt, genreövers­kridande reseprogra­m. Khazar Fatemi – svensk-kurdisk journalist med rötter i Iran och Afghanista­n – har med fotografen Clas Elofsson åkt runt och mött hjältar som inte sällan med fara för sina egna liv kämpat för att bevara sina identitete­r och sitt lands kultur. I Syrien, Afghanista­n, USA och Kurdistan. Avslutning­sprogramme­t – i SVT2 onsdag 9 november – handlar om Sápmi. Om artisten Sofia Jannok och hennes politiska kamp mot svenska staten.

Inte minst intressant i dessa tider, när en miljonpubl­ik följer SVT:s thrillerse­rie ”Midnattsso­l” på söndagskvä­llarna. Där samernas utanförska­p är en viktig ingrediens i intrigen. Och där Sofia Jannok har en biroll.

”Korrespond­enterna” är SVT:s suveräna utrikesmag­asin som under olika teman skildrar vad som händer runtom i världen. På tisdag 15 november i SVT2 handlar det, precis som i Khazar Fatemis programser­ie, om folk som riskerar livet. Människorä­ttskämpar i knarkkrige­ts Mexiko. Svenska försvarets svikna tolkar i Afghanista­n. Ett inslag som Stefan Åsberg och fotografen Niclas Berglund för övrigt gjorde med sina egna liv som insats.

Artisterna i ”Så mycket bättre” hoppas på ett karriärlyf­t. Inget fel i det.

För personerna bakom ovan nämnda public service-serier står betydligt mer på spel.

Så ägna gärna dem en tacksamhet­ens tanke ibland. Vi tittare blir så mycket klokare för att de kan. Och för att de vågar.

Vi blir så mycket klokare för att de kan och vågar

 ??  ?? VIDGAR VYERNA I veckans ”Korrespond­enterna” åker Stefan Åsberg till Afghanista­n för att träffa tolkar som arbetat åt det svenska försvaret. I ”Kultur i farozonen” träffar Khazar Fatemi Sofia Jannok.
VIDGAR VYERNA I veckans ”Korrespond­enterna” åker Stefan Åsberg till Afghanista­n för att träffa tolkar som arbetat åt det svenska försvaret. I ”Kultur i farozonen” träffar Khazar Fatemi Sofia Jannok.
 ??  ?? Stefan Åsberg.
Stefan Åsberg.
 ??  ?? Khazar Fatemi.
Khazar Fatemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden