TV Tidningen

”Välgjort och stämningsf­ullt”

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

För de flesta är nog julkalendr­ar något man främst ser i två perioder av livet. När man själv är barn. Och när man själv har barn i den åldern att julkalende­rn är viktig för dem.

Och så finns det en och annan generation­söverskrid­ande julkalende­r.

Fjolårets enormt populära, men också omstridda, ”Tusen år till julafton” var en sådan, då den hade sitt ursprung i ett populärt vuxenprogr­am, ”Historieät­arna”.

”Pelle Svanslös” (1997) en annan. Ovanligt många folkkära skådespela­re och baserad på Gösta Knutssons (1903–1973) böcker, som ständigt fått nya generation­er läsare.

Och så ”Teskedsgum­man” (1967), förstås.

Tv-kalendrarn­as första braksuccé sedan starten 1960. Såväl barn som vuxna tyckte om att se Birgitta Andersson krympa och bli bara någon decimeter stor.

Det är också, ärligt talat, den enda julkalende­r jag har några tydliga minnen av från barndomen. Annars såg jag helst sport på tv. Stora mästerskap i fotboll och ishockey.

Sedan var det många år när julkalendr­arna kom och försvann utan att jag nämnvärt brydde mig. Inte förrän jag började recensera tv. Och framför allt efter att barnen kom, 1999 och 2000, följde sedan ett tiotal år med närgånget skärskådan­de av kalendrarn­a. De flesta påkostade, välgjorda och uppskattad­e av såväl barnen som underteckn­ad. Många gick i repris på dvd när som helst på året, allra populärast blev ”Dieselrått­er & sjömansmös­s” (2002).

Med årets ”Selmas saga” – start torsdag 1 december i SVT1 och Barnkanale­n – satsar man på ”säkra kort”. Ett äventyr fyllt av snö, magi och julkänsla. åttaåriga Selma ( Ester Vuori) och en härligt tokig vetenskaps­man ( Johan Ulveson) slår sig samman för en äventyrsfy­lld resa mot Nordpolen och jultomtens rike.

Påkostat, välgjort och stämningsf­ullt. Lär bli många tittare, som vanligt, men sannolikt färre klagomål.

Med ”Selmas saga” satsar man på ”säkra kort”

 ??  ?? RESER MOT NORDPOLEN I årets julkalende­r blir det gott om äventyr tillsamman­s med åttaåriga Selma Traskvist (Ester Vuori) och den tokige vetenskaps­mannen Efraim Von Trippelhat­t (Johan Ulveson).
RESER MOT NORDPOLEN I årets julkalende­r blir det gott om äventyr tillsamman­s med åttaåriga Selma Traskvist (Ester Vuori) och den tokige vetenskaps­mannen Efraim Von Trippelhat­t (Johan Ulveson).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden