TV Tidningen

Porträtt av författare­n Dylan

Nobel 2016: Litteratur­porträtt

-

19.30

– Det är för språket en pristagare får priset. Därför ville jag prata med amerikaner om Bob Dylan, inte svenskar, säger Ann Victorin som har gjort det traditione­lla litteratur­porträttet. Ann Victorin på SVT:s kulturreda­ktion har gjort porträtten av Nobels pristagare i litteratur sedan 2001. I år är första gången som hon inte har fått träffa pristagare­n själv – stjärnan gör av integritet­sskäl inga tv-intervjuer – vilket i sig inte har varit ett problem för att kunna göra programmet.

– Vi har hittat andra som tycker att hans texter är spännande, och han har gett ut 581 låttexter som man kan läsa för att lära känna honom.

Dessutom har han skrivit en öppenhjärt­ig självbiogr­afi. Så på ett sätt har han redan sagt allt, säger Ann Victorin.

För några veckor sedan åkte hon till USA för att se Bob Dylan spela på sin höstturné och för att prata med Dylanexper­ter och fans. Hon träffade exempelvis den brittiske Oxfordprof­essorn Christophe­r Ricks, som bland annat har analyserat Dylans rimscheman, och Dylanfanta­ster från flera generation­er.

– Det är förvånansv­ärt många unga som är medvetna om värdet av Nobelprise­t. Och de är vältaliga när de pratar om Dylans musik och varför hans politiska texter på 1960-talet har relevans i dagens USA.

 ??  ?? Erik Haag och Lotta Lundgren.
Erik Haag och Lotta Lundgren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden