TV Tidningen

”Jag är alla paddors beskyddare”

– Jag har fått ny tro på mänsklighe­ten. Vilka hjältar det finns! Det är som i ”Idol” – jag tycker att alla ska vinna. Det säger nya jurymedlem­men Anders Bagge inför tioårsjubi­leet av ”Svenska hjältar”.

- Emelie Isacsson abtv@tt.se

Musikprodu­centen, låtskrivar­en och före detta ”Idol”-jurymedlem­men Anders Bagge

har suttit bänkad framför ”Svenska hjältar”-galan i flera år. Nu, när programmet fyller tio, har han tagit plats i juryn.

– Jag tvekade inte en sekund över uppdraget. Det är ett jättefint program som jag har fällt många tårar till. Jag är som en liten fjäril, jag har alla känslorna utanpå. Att mer ingående få ta del av de nominerade hjältarnas historier har varit en ära, säger han.

Politiker och idrottare i juryn

På galan prisas personer som visat ett extra stort civilkurag­e och som handlat osjälviskt för att hjälpa andra. Anders Bagge har sällskap

i juryn av före detta ishockeysp­elaren Peter Forsberg, SVT:s vd Eva Hamilton, förre statsminis­tern Ingvar Carlsson, naturfotog­rafen Mattias

Klum, tv-profilen Magdalena Graaf, komikern Özz Nûjen, sångerskan Malena Ernman, komikern William Spetz, artisten Silvana Imam, före detta skidåkaren Anja Pärson och programled­aren Mark Levengood. På plats för att hylla årets hjältar finns också bland andra prinsessan Sofia.

– Hjältegala­n borde ha startat mycket tidigare, den borde ha fyllt hundra år i år, inte tio. Vi medmännisk­or måste lägga ner mer tid på att hjälpa till i samhället, och för att inspirera till det är det viktigt att vi lyfter fram hjältar och deras insatser, säger Anders Bagge.

Hjälper alltid paddor

Genom åren har 80 hjältar prisats på galan på Cirkus i Stockholm. I år ska bland annat Årets granne, Årets eldsjälar och Årets miljöhjält­e utses. Anders Bagge beskriver sig själv som en sann djurvän och gläder sig åt att även fyrbenta hjältar lyfts fram i kategorin Årets djurhjälte.

– Jag är alla paddors beskyddare. När jag ser en padda på gatan stannar jag bilen, sätter ut varningstr­iangeln och hjälper den över vägen. Jag är lite av en djurens hjälte, säger han och skrattar.

Minnesvärd hund

Den berättelse som berört honom mest handlar om

Frida och hennes labrador Dexter. Efter en hjärnhinne­inflammati­on som liten har Frida en CP-skada och svår epilepsi. När hon var 18 år köpte hon en hund för egna pengar och tränade honom till att bli certifiera­d epilepsihu­nd. Dexter kan lukta sig till när Frida ska få ett anfall och varna henne så att hon hinner sätta sig ner.

– Dexter räddar hennes liv varje dag. Han har blivit hennes hjälte. Frida är en otroligt tuff tjej och att träffa henne var ett minne för livet, säger Anders Bagge.

Jag är som en liten fjäril, jag har alla känslor utanpå

 ??  ?? Prinsessan Sofia är på plats.
Prinsessan Sofia är på plats.
 ?? Foto: MAGNUS SANDBERG ?? Programled­aren och jurymedlem­men Mark Levengood delar ut pris till Elise Lindqvist på förra årets ”Svenska hjältar”-gala.
Foto: MAGNUS SANDBERG Programled­aren och jurymedlem­men Mark Levengood delar ut pris till Elise Lindqvist på förra årets ”Svenska hjältar”-gala.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden