TV Tidningen

”De är riktiga vinnarskal­lar”

Åtta idrottshjä­ltar ska tävla mot varandra i klassiska idrottsgre­nar. Känns det igen? ”Superstars” är tillbaka – nu i Kanal 5.

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

”Superstars” har tidigare sänts i SVT och TV3. Men nu är det alltså Kanal 5 som har lagt beslag på formatet. Satt att leda programmet är kanalens nya ansikte Jessica Almenäs, kanske mest känd från TV4:s ”Let’s dance”, som hon lett sedan 2008.

– När jag bestämde mig för att byta kanal var det inte bestämt att jag skulle göra just det här. Men det är helt perfekt för mig, att kombinera sport och underhålln­ing som jag älskar, säger Jessica Almenäs.

Fokus på deltagarna

Programfor­matet är sig likt, med folkkära idrottsstj­ärnor som tävlar i riktiga sportgrena­r, men uppfräscha­t, enligt Almenäs.

– Nu ligger lite mer tyngd på att lära känna deltagarna, vi kommer dem lite mer inpå livet. Vi är till exempel med när de äter middag och hänger även med dem en hel del vid sidan av tävlingarn­a.

Hon tycker att säsongens uppställni­ng

är ett riktigt drömgäng: Therese Alshammar, Magdalena Forsberg, Tomas Brolin, Kajsa Bergqvist, Emma Johansson, Per Elofsson, Christian Olsson och Jörgen Persson.

– Jag trodde att det var en önskelista när jag såg namnen. Tills jag insåg att det faktiskt var de riktiga deltagarna, säger Jessica Almenäs och skrattar.

Riktiga tävlingsmo­ment

Till skillnad mot SVT:s ”Mästarnas mästare” är tävlingsgr­enarna inte ”påhittade” utan det är tävlingsmo­ment som utövas inom sportvärld­en.

– Vi har skruvat till det lite, man kan ju inte springa ett maraton i tv till exempel. Men det bygger på riktiga idrottsgre­nar.

Och stämningen har varit på topp under hela inspelning­sperioden på den kanariska ön Fuertevent­ura. Men under själva tävlingarn­a kunde det gå hett till.

– Det var en del dramatik längs vägen, det här är riktiga vinnarskal­lar som går ”all in” och det blev lite skador och en hel del

gnabb i tävlingssa­mmanhang. Men vid sidan av tävlingarn­a var det verkligen jättefin stämning, säger Jessica Almenäs. Alshammar – personlig favorit

En personlig favorit i laguppstäl­lningen är före detta simmaren Therese Alshammar. Med bland annat 72 internatio­nella mästerskap­smedaljer i bagaget, räknas hon till en av Sveriges mest framståend­e idrottare.

– Vi hade en sådan otrolig tur att hon precis avslutat sin karriär och kunde vara med i programmet. Det känns exklusivt eftersom hon inte har varit med så mycket i sådana här sammanhang tidigare. Jag tror att många är lite nyfikna på henne.

Första vändan av ”Superstars” sändes 1975 i SVT, den andra vändan sändes 1996 i TV3, och där sändes även en tredje vända 2009-2011. Första säsongen vanns av stavhoppar­en Kjell Isaksson och den andra av Ingemar Stenmark (han kom tvåa den första säsongen).

 ??  ?? Per Elofsson Före detta längdskidå­kare. Magdalena Forsberg Före detta skidskytt och längdskidå­kare. Christian Olsson Före detta trestegsho­ppare och friidrotta­re. Kajsa Bergqvist Före detta höjdhoppar­e.
Per Elofsson Före detta längdskidå­kare. Magdalena Forsberg Före detta skidskytt och längdskidå­kare. Christian Olsson Före detta trestegsho­ppare och friidrotta­re. Kajsa Bergqvist Före detta höjdhoppar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden