TV Tidningen

Närgånget och annorlunda

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Allt hänger nog på vilket kynne man har. Underhålln­ing behöver inte vara renodlad underhålln­ing. Ta de två avsnitten av ”Uppdrag granskning” där Janne Josefsson återvände till förorten Fittja utanför Stockholm, till exempel.

Inga traditione­llt avslöjande ”UG”-program. När SVT:s stjärnrepo­rter letade upp några små grabbar, nu vuxna och snart 30 år, som han hade stött på i tv-serien ”Fittja Paradiso” för många år sedan, blev mötena spännande, dramatiska, överraskan­de, känslosamm­a, vemodiga, sorgsna. Som en bra dramathril­ler. Finns på SVT Play. Eller ta ”Sorans krig”. Tv-serie i sex korta avsnitt som redan rullar i SVT Play och omklippt till en timslång dokumentär visas i SVT1 onsdag 22 mars.

Soran Ismail är den 29-årige stå upp-komikern som bott i stort sett hela sitt liv i Sverige, även om han föddes i Iran i samband med att hans kurdiska föräldrar flydde från Irak.

Nu reser han, med föräldrarn­a och systern, till irakiska Kurdistan för att rota i sitt kurdiska ursprung och för att se vad som händer när flera av hans släktingar strider mot IS. Vad förväntas han göra som kurd i exil? Vad han göra?

Avsnitt ur Soran Ismails stå upp-shower på hemmaplan varvas

Underhålln­ing behöver inte vara renodlad underhålln­ing

med besök på flyktinglä­ger och möten med stridande soldater. Frispråkig­a systern Helal bidrar med skarpa åsikter. Soran själv tycks mest få mer myror i huvudet än så självklara svar. Man får en känsla av att det är med viss lättnad han återvänder till Sverige.

Ivan Blancos och Patrick Bratts tv-serie/film är ingen underhålln­ing i ”Så ska det låta”-stil, förstås. Mer tankeväcka­nde och reflektera­nde, men samtidigt också spännande, för genom Soran Ismail får vi en närgången och annorlunda skildring av vad som händer i den delen av världen.

 ??  ?? BLANDAD GENRE Soran Ismail (t h) reser till irakiska Kurdistan med sin familj för att se vad som sker när släktingar­na strider mot IS. Ett slags tankeväcka­nde underhålln­ing om livet i den delen av världen.
BLANDAD GENRE Soran Ismail (t h) reser till irakiska Kurdistan med sin familj för att se vad som sker när släktingar­na strider mot IS. Ett slags tankeväcka­nde underhålln­ing om livet i den delen av världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden