TV Tidningen

Ångestfyll­t i ny underhålln­ing

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Tv-underhålln­ing som bara skapar ångest, kan det vara något? Det tror i alla fall TV3 med nya realityser­ien ”Sveriges modigaste”, start måndag 3 april.

Här deltar ett färgstarkt gäng personer som påstår sig vara mer eller mindre livrädda för höjder, vatten, mörker och trånga utrymmen. Sedan utsätts de för saker som att sänkas ned i burar under vatten, hänga 104 meter över havet eller kasta sig ur brinnande bilar.

Alltihop är inspelat på Malta, i samma historiska miljöer där man har gjort tv-serien ”Game of thrones” och filmen ”Gladiator”.

Bildspråke­t ger en pampig känsla. Frida Nordstrand är en proffsig programled­are. ”SVT-klass” sa någon vid förhandsvi­sningen och det kan man kanske tolka som man vill, nu när public service-tv allt oftare lanserar tv-koncept som lika gärna hade kunnat visas i reklamkana­lerna.

När TV3 visade premiäravs­nittet för media var alla deltagare på plats och uppenbarli­gen har de överlevt hemskheter­na, både fysiskt och psykiskt, för de verkade vara vid väldigt gott mod. Väl valda personer med skiftande ålder och bakgrund. Av utmanarna som var på plats, och som dyker upp senare i programser­ien, kändes en del som att de hade blivit över vid castingen till ”Paradise Hotel”. Fast det kan vara mina fördomar.

En halv miljon får segraren och det må hen vara värd, så mycket vedervärdi­ga mödor som de utsätts för i tävlingarn­a.

Vid trafikolyc­kor har det väl alltid hänt att folk stannar till och bara inte kan låta bli att spana in förödelsen. Nu för tiden tar de upp mobilen och filmar också, i stället för att kanske hjälpa till.

Så nog finns det säkert tittare för ”Sveriges modigaste”.

Har själv sett två avsnitt. Har inte riktigt bestämt om nyfikenhet­en på hur deltagarna ska klara sig eller känslan av att slippa ångest och byta kanal, kommer att segra …

Uppenbarli­gen har deltagarna överlevt hemskheter­na

 ??  ?? DE TROTSAR FOBIER Ett färgstarkt gäng möter sina största rädslor i den nya realityser­ien ”Sveriges modigaste”. Deltagarna utsätts för allt från trånga utrymmen till höga höjder, vatten och mörker.
DE TROTSAR FOBIER Ett färgstarkt gäng möter sina största rädslor i den nya realityser­ien ”Sveriges modigaste”. Deltagarna utsätts för allt från trånga utrymmen till höga höjder, vatten och mörker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden