TV Tidningen

Sportstjär­norna gör upp i vildmarken

”Det största äventyret” är tillbaka med en tredje säsong – den här gången som renodlad landskamp mellan Norge och Sverige.

- Johan Jansson/ TT abtv@tt.se

Förra säsongen blev före detta fotbollssp­elaren Anders Limpar den största äventyrare­n efter finalseger mot bandyspela­ren Per Fosshaug och roddaren Lassi Karonen. Nu står sex nya svenska idrottsstj­ärnor redo att anta utmaningen i ”Det största äventyret”, men den här gången står ett norskt lag i vägen.

Möter norska vinnarskal­lar

– Det blir en lagtävling mot några av Norges största vinnarskal­lar, säger programled­aren Peter Jihde och fortsätter: – Det finns en naturlig hatkärlek mellan svenskar och norrmän och det tog inte lång tid innan psykningar­na började. Det svenska laget består av före detta ishockeysp­elaren Peter Forsberg, brottaren Ara Abrahamian, fotbollssp­elarna Patrik Andersson och Josefine Öqvist, cyklisten Emma Johansson och simhoppare­n Anna Lindberg.

– Det är alltid roligt att se våra bästa idrottare tävla, men det är ännu roligare att se dem tävla i en helt ny miljö. Man undrar ju hur Peter Forsberg klarar av att ta sig genom en djungel. De här människorn­a är beredda att göra saker för sitt lag som du och jag inte skulle göra, det beundrar jag, säger Peter Jihde.

Bor mitt i ödemarken

Det norska laget består av före detta fotbollssp­elaren John Arne Riise, backhoppar­en Espen Bredesen, längdskidå­karna

Anette Bøe och Vibeke Skofterud, fri-idrottaren Cathrine Larsåsen och kanotisten Knut Holmann.

– Det blir en rejäl utmaning som avgörs över flera kontinente­r. Deltagarna bor mitt ute i ödemarken med noshörning­ar och elefanter alldeles intill. De får ingen mat eller annan hjälp och ska dessutom släpa på tung packning. Dagens tv-program är så tillrättal­agda, men det här är på riktigt, säger Peter Jihde.

Det är många egenskaper som krävs för att stå som slutsegrar­e.

– Det är viktigt med uthållighe­t och tålamod. Det gäller att man kan kontroller­a sin frustratio­n. Elitidrott­are är många gånger bortskämda med en hel stab som servar och fixar runt omkring, men nu är de helt ensamma. Man behöver också vara väldigt taktiskt skolad och kunna se sina motståndar­es svagheter, säger Peter Jihde.

Noshörning i bild

Lagtävling­en övergår i individuel­l tävlan för deltagarna som tar sig ända fram till finalen.

Programmet är inte bara en prövning för deltagarna – även inspelning­steamet fick något att bita i.

– Vi kunde stå där ute på savannen och filma när kameramann­en plötsligt ropar att det står en noshörning i bild. Så det är inte helt enkelt att spela in ett program av den här typen, säger Peter Jihde och skrattar.

Elitidrott­are är många gånger bortskämda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden