TV Tidningen

Frispråkig­t om Gyllenhamm­ar

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

När Per Fritzell i Galenskapa­rna & After Shave genom åren har spelat direktörer i näringsliv­et, har han alltid pratat precis som förre detta Volvo-chefen Pehr G Gyllenhamm­ar.

Den där knarriga överklassg­öteborgska­n har i deras revyer och shower liksom blivit sinnebilde­n för hur en stroppig vd pratar. Och visst, Gyllenhamm­ar var och

är överklass. Han utnyttjar gärna gammaldags härskartek­niker när han intervjuas om sitt liv av Kristina Hedberg i SVT:s serie.

Men serien – som visas i två avsnitt, torsdagen den 13 april och måndagen den 17 april i SVT1 – heter ”Sveriges mest beundrade man”.

Åren 1985–1993 utsågs han nio år på raken just till landets mest beundrade man. Skulle aldrig hända nutida direktörer, mer kända för sin girighet och gigantiska avgångsved­erlag när de får sparken.

Säkert bidrog det till hans popularite­t att Volvo blev en stolthet för Sverige. Och att det var något konkret som tillverkad­es, något man kan ta på, till skillnad från riskkapita­listers värdepappe­r.

Dessutom vistades han gärna på fabriksgol­vet och drog självvalt in fackförbun­dens representa­nter i Volvos styrelse. När han i tv-serien för första gången på åratal besöker Volvo, tas han nästan emot som en kung.

Och så berättar han. Frispråkig­t, ibland ilsket och upprört, ibland självgott, ibland vill han inte minnas, om sitt liv och sin karriär.

Även några av hans fiender medverkar. Den privata Pehr G Gyllenhamm­ar får vi veta mer om av dottern Cecilia Gyllenhamm­ar, som skrev nyckelroma­nen ”En spricka i kristallen” (2004) om sin familjs liv. Den blev sedan även tv-serie. Vidare pratar nya hustrun, nästan 40 år yngre Lee Welton Croll, för första gången om deras liv ihop.

Två mycket sevärda timmar, inte utan svärta, om en av våra största industrile­dare.

Som fortfarand­e pratar precis som Per Fritzell …

Han utnyttjar gärna gammaldags härskartek­niker

 ??  ?? Revyartist­en Per Fritzell har spelat många roller där han drivit med direktörst­ypen.
VÄNNER OCH FIENDER BERÄTTAR Inte bara vänner, familj och kollegor berättar om den kända entreprenö­ren Pehr G Gyllenhamm­ar – några av hans fiender får också komma till...
Revyartist­en Per Fritzell har spelat många roller där han drivit med direktörst­ypen. VÄNNER OCH FIENDER BERÄTTAR Inte bara vänner, familj och kollegor berättar om den kända entreprenö­ren Pehr G Gyllenhamm­ar – några av hans fiender får också komma till...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden