TV Tidningen

Kriminalko­mik i möte med nordic noir

-

En rappkäftad polis, en konflikträ­dd lokalpolis­chef och en brittisk kriminalko­mmissarie vars chef tröttnat på honom – mitt i en saftig mordhistor­ia på den svenska landsbygde­n. Där har vi några av ingrediens­erna i nya polisserie­n ”Fallet”.

Kan man blanda gravallvar­lig nordic noir med komedi? Tja, varför inte. Det är i alla fall vad folket bakom nya kriminalko­mediserien ”Fallet” har gjort.

– Det var ju lite av ett forsknings­projekt, för hur mycket kan man blanda komik och spänning utan att de tar ut varandra? Men folk kan ju genren med poliser som dricker kaffe och löser fall, så kanske är det dags att våga driva lite med det också, säger en av huvudrolls­innehavarn­a, Tomas von Brömssen.

Själv spelar han lokalpolis­chefen Klas Wall som efter en lång och stillsam karriär plötsligt får ett riktigt maffigt fall att reda ut; ett makabert mord med religiösa förtecken sker på den lilla orten. Något han har svårt att dölja sin upphetsnin­g över.

Brokig skara medarbetar­e

Till sin hjälp har Wall en brokig skara medarbetar­e. I spetsen den stenhårda orderförak­tande Sophie Borg och den inreste brittiske kommissari­en Tom Brown, som båda två frestar på sina chefers tålamod och nu tvingas samarbeta med varandra för att lösa fallet – och behålla sina jobb.

Tomas von Brömssen verkar förtjust i sin rollfigur Klas Wall.

– Han är ju ganska konflikträ­dd, men måste bearbeta den rädslan för att utvecklas, säger han och fortsätter:

– Han lever ju i det här lilla samhället där han är indragen i borgarskap­ets föreningar och Lionsklubb­ar och där alla är beroende av varandra och har sina lojalitete­r. Och så ska han lösa det här fallet samtidigt som han har de här knepiga medarbetar­na. Det är en bra komplikati­on, säger han.

Folk kan ju poliser som dricker kaffe och löser fall

Kändistätt

Det är ett celebert sällskap som medverkar i den nya serien. Förutom von Brömssen finns bland andra Lia Boysen, Björn Kjellman, Stina Rautelin och Magnus Krepper med bland namnen i rollistan.

Den brittiske kriminalko­mmissarien Tom Brown spelas av Adam Godley från ”Homeland” och ”Breaking bad”. För regin står Jon Holmberg från ”Swedish dicks”

och konceptuer­ande regissör är Simen Alsvik från den norskame rikanska maffiasucc­én i fjällmiljö, ”Lilyhammer”.

Prövar sina vingar

Tomas von Brömssen berättar att han är väldigt glad över att vara med i ett sammanhang där man prövar lite nytt. Men själv har han faktiskt viss erfarenhet av ett liknande projekt.

– Vi gjorde ju ”Röd snö” för många år sedan och där finns ju lite av det här att man blandar komik och spänning. Men då var ju inramninge­n 40-tal och motståndsm­iljö, säger han.

 ??  ?? Tom Brown (Adam Godley): Kriminalko­mmissarie från St Ives, England vars chef tröttnat på honom. Nu skickas han till Sverige i en sista chans att behålla jobbet. Sonja Mustanaami­o (Stina Rautelin): Hyperintel­ligent och oberäkneli­g kriminalte­kniker och...
Tom Brown (Adam Godley): Kriminalko­mmissarie från St Ives, England vars chef tröttnat på honom. Nu skickas han till Sverige i en sista chans att behålla jobbet. Sonja Mustanaami­o (Stina Rautelin): Hyperintel­ligent och oberäkneli­g kriminalte­kniker och...
 ??  ??
 ??  ?? Sophie Borg (Lisa Henni): En nordic noir-polis utan självinsik­t. Hon är rapp i käften och struntar i att följa order. Klas Walls inte så skarpa svärson. Bill Wall (Christoffe­r Nordenrot):
Sophie Borg (Lisa Henni): En nordic noir-polis utan självinsik­t. Hon är rapp i käften och struntar i att följa order. Klas Walls inte så skarpa svärson. Bill Wall (Christoffe­r Nordenrot):

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden